Aaa! V tebi je okostnjak!
Print Facebook Idan Ben-Barak

Aaa! V tebi je okostnjak!

25,95 EUR (trda vezava)
Na zalogi
V košarico
Poštnina je brezplačna

VSEBINA

Bučka in Oort potujeta na Krištofovo rojstnodnevno zabavo. Na žalost je njuna vesoljska ladja trčila. Saj bi jo popravila, ampak nimata rok! Še dobro, da ima roke otrok, ki knjigo drži! Oort pozorno proučuje notranjost otroške roke in sprašuje: Zakaj tvoje roke niso mlahave? Zakaj so tvoje roke močne? Kako tvoja roka čuti, kaj delaš, čeprav mižiš? Poleg radovednih vesoljčkov na ta vprašanja odgovore dobivajo tudi radovedni mladi bralci.   

O DELU

Večkrat nagrajeni dvojec, ki je ustvaril slikanico Ne liži te knjige (dobitnico priznanja zlata hruška 2018 za prevedeno mladinsko poučno knjigo), tokrat predstavlja medzvezdno raziskovanje rok in njihove notranjosti. Prek zabavne Bučke, ki si zaželi rok, in Oorta, ki roke pozorno proučuje, se postopoma učimo o kosteh, mišicah in živcih. Pri tem otroci aktivno sodelujejo – potiskajo, listajo, dvigujejo – in se ob branju te čudovite poučne slikanice resnično zabavajo. Žive barve, že prav znanstvena ilustracija kosti, mišic in živcev ter premišljeno oblikovanje z vsemi hudomušnimi izjavami vesoljcev vred bodo zaposlovali bralce vse do zadnje strani.

Ilustrator: Julian Frost
Prevod: Tina Bilban
Kategorije: Igroknjige, Prvo triletje OŠ
Poreklo: Avstralija
Zvrst knjige: Igroknjiga
Priporočena starost: 4+
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 32 strani
Dimenzije: 215 mm x 260 mm x 10 mm
ISBN 13: 9789612724184
Datum izdaje: avgust 2020

Recenzije

Idan Ben-Barak: Aaa! V tebi je okostnjak!

Nina Prešern, Gospodična knjiga, 25.09.2020

AAA! V TEBI JE OKOSTNJAK!

Odrasli otrokom: “Ne rok v usta! Pridi, da ti postrižem nohte! Poglej, kako imaš črno za njimi! Kolikokrat sem že rekla, da umij roke?” Oort in Bučka, plinasti oblaček in sluz, pa rok nimata in nihče jima zaradi njih ne more sitnariti. A ko se znajdeta pred razpadlo vesoljsko ladjo, brez tega dela telesa ne gre. Zdaj potrebujeta tvojo pomoč. Zavihaj rokave! O novi slikanici Aaa! V tebi je okostnjak! izvoli izvedeti še več! Ne pozabi pogledati na dno objave, kjer te čaka majhno presenečenje.

Idan Ben-Barak in Julian Frost, nagrajena avstralska avtorja, sta najmlajše slovenske bralce že prepričala s slikanico Ne liži te knjige. V njej so otroci raziskali turbolenten vsakdan bakterij, v Aaa! V tebi je okostnjak! pa v isti humorni maniri spoznajo roko.

Roka, samoumevna, kot se marsikomu zdi, v tej slikanici pomeni veliko. Največ Oortu in Bučki, ki rok sprva nimata. Oort je roza oblaček dima, Bučka pa njegova zelena in sluzasta kolegica. Ko po nesreči iztirita s svoje začrtane poti v vesolju in s pokvarjeno ladjo pristaneta na Zemlji, ne vesta, kako se lotiti dela. Mudi se jima na Krištofovo zabavo, a brez prevoza pač ne bo šlo.

Oort in Bučka se iz godlje rešita s komunikativnostjo. Zdi se, kot da hitro opazita, da nastopata v knjigi, zato že kmalu izkoristita tebe, mladi bralec. Ti imaš roke in ti jima lahko pomahaš, potisneš motor k ladji, ga dvigneš, znaš miže otipati predmete pod svojo roko in počiš odlično petko. Ti si upanje za zelenko in rozka!

To interaktivno slikanico je izdala založba Miš. Naročiš jo lahko v spletni knjigarni založbe.

Fascinirana oblaček in sluz postaneta pozorna in vsemogočna preiskovalca tvoje roke. Najprej pod tvojo kožo odkrijeta kosti, nato mišice in na koncu še živce. Kako sta začudena! Tako zelo, da si Bučka roke omisli tudi sama (če bi le bilo tako lahko, a?). Ko je vesoljska ladja popravljena, se lahko bitjeci odpeljeta naprej in že sta na Krištofovem rojstnem dnevu. Kaj neki mu podariti? Z rokami lahko damo največ!

“Brez kosti si kot žele.”


BEREM SINKU: Ko sem svojemu 7-letnemu sobralcu povedala, da je Aaa! V tebi je okostnjak! delo avtorjev, ki sta izdala Ne liže te knjige – pozornejšim očem bo to jasno že po stilu ilustracije na naslovnici -, se je hitro navdušil za branje. Veselje se je med listanjem knjige le še stopnjevalo. Deček obožuje igroknjige. Všeč mu je vzpostavljanje neprisiljenega, hitrega in zabavnega stika z liki v slikanici in rad sodeluje. Branje take knjige dojame predvsem kot smešno aktivnost, manj pa ga zanimajo zadnje strani, na katerih je poljudna razlaga zgradbe in delovanja roke (ta del si oglej v Instagram storyju Gdč. knjige).


Spremljevalcem Gospodične knjige sem predstavila tudi prvo slikanico ustvarjalnega tandema Ben-Barak-Frost, NE LIŽI TE KNJIGE. Prepričala je že mnoge slovenske bralce. Prejela je priznanje zlata hruška.

Slikanica Aaa! V tebi je okostnjak! je odlično čtivo za branje otrokom različne starosti, saj lahko branje sproti prilagajamo mlajšim in starejšim poslušalcem. Prvi bodo z veseljem opazovali motivno in barvno minimalistične ilustracije, malo starejši bralci pa bodo s knjigo aktivno sodelovali. Zaradi nazornih prikazov kosti, mišic in živcev rok si bodo ta del telesa lažje predstavljali. Ob živcih bo morda iz otroških ust priletel tudi kakšen ogročen: “Fuuuuuj.” A tako pač je – pod kožo smo vsi krvavi, kajne?


Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam