Barvita predstava
Print Facebook Matjaž Mastnak

Barvita predstava

21.95 EUR (Mehka vezava)
Naročilo
Brezplačna poštnina

Knjiga Matjaža Mastnaka, enega naših vidnejših strokovnjakov s področja rastlin, z naslovom Barvita predstava: jesensko-zimski in praznični čas je druga v zbirki »O cvetani in živani«, v kateri je že izšel njegov priročnik o spomladanskih cvetlicah Cvetoča pomlad. Tudi tokrat delo zaznamuje avtorjev izvirni slog, ki temelji na povezovanju rastlinskega sveta s človeško kulturo. To prepletanje se v Barviti predstavi kaže ob spreminjanju narave v časovnem okvirju od jesenskega zamiranja, prek zimskega spanja do bežne napovedi pomladnega prebujanja življenja.

Delo je, kot si lahko predstavljajo tisti, ki v nedeljski izdaji časnika Delo prebirajo Mastnakove kolumne – nekatere izmed njih so zbrane, dopolnjene in poenotene tudi v tej knjigi –, napisano izjemno poljudno in komunikativno, skratka, privlačno. Je sicer strokovno utemeljeno, a hkrati ni suhoparno. Temelji na strogo znanstveni naravoslovni botanični vedi, obenem pa izrazito poljudno in pripovedno preusmerja težišče knjige na mnogo drugih področij. Poleg natančnih razlag dogajanj v naravi bralcem ponuja tudi izlete v leposlovje, natančneje poezijo, svet mitoloških zgodb in ljudskega izročila, opisuje pa tudi razne šege, navade, običaje, praznovanja ter druge nekdanje in sodobne etnološko-antropološke pojave. Besedilo, ki se odkrito spogleduje z esejistiko, pa je kljub temu ali pa prav zato izjemno pomembno, saj laičnim bralcem nevsiljivo in pristno, posledično pa tudi vsakomur razumljivo približuje zakonitosti in skrivnosti sveta, ki nas obdaja. Pri tem so mu v pomoč čudovite, večinoma avtorske fotografije narave, ki jih dopolnjuje tudi drugo slikovno gradivo.

Knjiga je izrazito večnamenska. Kot esejistično-meditativno delo je namenjena večkratnemu prebiranju, kot priročniško osnovan tekst je koristna za tiste, ki iščejo podatke o lastnostih in vzdrževanju jesensko-zimskega rastlinja, kot učno gradivo pa je dobrodošla tudi pri pedagoškem delu, saj je kot bogato informativna, tematsko mnogovrstna in interdisciplinarno zasnovana razlaga narave v svetel zgled učiteljem pri podajanju učne snovi. Zelo primerna je seveda tudi kot darilo, trajnejše od cvetličnega aranžmaja.

Kategorije: Strokovna literatura
Obseg: 200
Dimenzije: 130 mm x 200 mm x 15 mm
ISBN: 978-961-272-167-1
Datum izdaje: november 2014
Poreklo: Slovenija
Vezava: Mehka

Oglejte si tudi