Črna skala Belo mesto
Print Facebook Alec S. Patrić

Črna skala Belo mesto

29,95 EUR (trda vezava)
Na zalogi
V košarico
Poštnina je brezplačna

V vročini avstralskega poletja dneve bolnišničnega čistilca Jovana zmotijo grafiti in zlobno nasilje. Skrivnostne besede, ki jih mora brisati iz dneva v dan, še zdaleč niso poezija, s katero se je kot profesor na sarajevski univerzi ukvarjal v svojem prejšnjem življenju. Z ženo Suzano, nekoč prav tako profesorico, sta bila namreč prisiljena zapustiti vojno Sarajevo ter svoja mrtva otroka. Suzanino rojstno Belo mesto (Beograd) je daleč, zdaj je tu Črna skala (Black Rock), predmestje Melbourna, kjer Suzana čisti in kuha pri družini grškega profesorja. V prostem času se izpopolnjuje v angleškem jeziku in piše roman o turških vdorih na Balkan, medtem ko Jovan išče samega sebe in se trudi vzpostaviti nekdanji odnos do žene. Kot da spopadanje z novim začetkom čisto na dnu ni dovolj, pa se Jovan in Suzana znajdeta še v vrtincu umorov.

O delu

Avstralski pisatelj srbskih korenin A. S. Patrić, na avstralski literarni sceni znan po dveh odličnih zbirkah kratkih zgodb, je komajda našel založnika za svoj prvi roman. Čeprav je delo po izidu prejelo odlične kritike, pa je bilo veliko presenečenje, ko je prejelo najpomembnejšo in najprestižnejšo literarno nagrado avstralske celine, nagrado Miles Franklin 2016, avtor pa naziv v tistem trenutku najbolj fascinantnega pisatelja na tistem koncu sveta. Roman v naš prostor prinaša svežo zgodbo, ki ima sicer vir zla v bosanski vojni in ki svoj konec doživlja v izseljenskem predmestju avstralskega Melbourna. Kot antipod knjigi hrvaškega begunca, ki živi na Danskem (Alen Mešković: Ukulele Jam), ta opisuje pogled z druge strani, usodo srbskih beguncev. Begunstvo pa je zgolj ogrodje romana, dejansko gre za lirično upoveden triler z vešče izoblikovanimi junaki in presenetljivim šokantnim koncem. Je roman o posledicah vojne, premagovanju ovir, ki jih življenje človeku postavi na pot, je roman o upanju in je prikaz preoblikovanja lastne identitete po premagani težki preizkušnji. Bralca najbolj ganejo človeškost zgodbe, živost in verodostojnost pisateljevih likov. Strukturno strog, a čustveno nadvse močan roman po mnenju Sydney Morning Heralda prinaša v Avstralijo evropski modernizem. Obetajo mu, da bo čez leta spadal med avstralske klasične romane. Črna skala Belo mesto je drzen in zrel roman, poln sočutja, ki ga je težko odložiti.

 

Knjižno delo je izšlo v okviru knjižnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Prevod: Tadeja Spruk
Kategorije: Leposlovje za odrasle
Poreklo: Avstralija
Zvrst knjige: Roman
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 244 strani
Dimenzije: 160 mm x 238 mm x 25 mm
ISBN 13: 9789612722517
Datum izdaje: junij 2017

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam