Miška želi prijatelja
Print Facebook Nina Mav Hrovat

Miška želi prijatelja

22,95 EUR (trda vezava)
Na zalogi
V košarico
Poštnina je brezplačna

Miška si nadvse želi spoznati kakšnega novega prijatelja. A na podlagi videza živalic, ki jih srečuje na svoji poti, zna o marsikom marsikaj neprijaznega povedati. A slednjič, še pravočasno, spozna, da štejejo geste in dejanja, ne pa videz … Zgodba se dogaja po „postajah“ – avtorica spretno izbira (živalske) junake, ob katerih lahko ustvari učinkovit kontrast med njihovo prijaznostjo in gostoljubnostjo ter (za miško) motečimi lastnostmi oziroma posebnostmi –, srečen konec je seveda pričakovan, njegovo sporočilo pa zato nič manj aktualno.

Živalske junake in njihovo okolje je upodobila Kristina Krhin, ki v svojih ilustracijah združuje troje – nežnost in prijaznost, kanček duhovitosti in občutek za detajle, torej vse tisto, kar zahteva oziroma kar se skriva v zgodbi Miška želi prijatelja.

Ob koncu zgodbe v slovenščini so dodani še prevodi v albanski, angleški, bosanski in makedonski jezik.

Oglejte si tudi zapis na priporočilnici Bralne značke, ki ponuja spodbude za (nadaljnje) branje.

 

Pravljica je na volju tudi kot avdio knjiga na portalu Audibook.

Ilustrator: Kristina Krhin
Kategorije: Slikanice, Prvo triletje OŠ
Poreklo: Slovenija
Zvrst knjige: Slikanica
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 42 strani
Dimenzije: 210 mm x 270 mm x 10 mm
ISBN 13: 9789612724382
Datum izdaje: november 2020

Recenzije

Nina Mav Hrovat: Miška želi prijatelja

Nina Prešern, Gospodična knjiga, 30.11.2017

Miška se znajde v stiski in za pomoč prosi kresničko, krta in dihurja. Ko svoje želje zadovolji, ko na svojega pomočnika pogleda s spočitimi očmi, suho kožo in ob dnevni svetlobi, vidi, da je kresnička ob belem dnevu manj bleščeča kot ponoči, krt dolgočasen jamar in dihur precej zaudarja. Do njih je nesramna, oni pa se, pričakovano, odzovejo z začudenjem in umikom.

Nina Mav Hrovat je avtorica še ene čudovite mišje zgodbe – O miški, ki je zbirala pogum. To slikanico je ilustrirala Ana Zavadlav, miško, ki jo spoznavate v tej objavi, pa je narisala Kristina Krhin.

Preobrat v zgodbi je logičen in poučen: miška ugotovi, da le lepa beseda lepo mesto najde, da mora s svojimi prijatelji ravnati prijazno in skrbno, če želi, da se ji še kdaj pridružijo ob čaju. Prav tako naj prijateljev ne bi izbirali glede na njihov videz, zato je to ena od pravljic, ki otroke uči spoštovanja, razumevanja in sprejemanja edinstvenosti posameznika.

Slikanica ima jezikovno posebnost: slovenskemu izvirniku so dodani angleški, makedonski, bosanski in albanski prevodi. Pravljico uporabite tisti, ki poučujete omenjene tuje jezike, slovensko govorečim otrokom pa doma, v vrtcu ali šoli povejte za to zanimivost zgodbice. Preberite jim odlomek ali dva, da zaslišijo melodijo drugega jezika (pa če ga obvladate ali ne). To je lahko tudi uvod v pogovor o tem, katere jezike poznamo v Evropi/svetu, kateri tuj jezik otroci poznajo, se ga morda že učijo ali se ga želijo naučiti in podobno.


Nina Mav Hrovat: MIŠKI ŽELI PRIJATELJA (Miš, 2016, 42 str.)

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam