Poletne cvetice
Print Facebook
Matjaž Mastnak

Poletne cvetice

21,95 EUR (mehka vezava)
Na zalogi
V košarico
Poštnina je brezplačna

Kako sta povezana oslad in aspirin? Čemu so države napovedale vojno ambroziji? Ali mladi listi potrošnika spadajo v skledo sveže solate? Kako rman v krmi vpliva na prebavo goveda? Kaj so s timijanom dišavili že Rimljani? Je pelin ob zagnanem uživanju res strup za jetra in možgane? Je origano dobra misel? V katerem delu oboe se na koncertu klasične glasbe oglasi kanela? In še: katere bolezni so z moškim čajem iz listov ciprja lajšali Janezom?

Knjiga postreže z zanimivimi in koristnimi dejstvi o samoniklih poletnih cvetlicah, o njihovih prilagoditvah za preživetje v naravi in o njihovi vpetosti v kulturo in zgodovino. Poljudno in poučno branje z mestoma hudomušnimi podtoni je poleg Cvetoče pomladi in Barvite predstave tretje delo v nizu obširnejše zbirke O cvetani in živani, ki se na izviren način ukvarja z različnimi vidiki narave.

Kategorije: Stvarna literatura in priročniki
Poreklo: Slovenija
 
Vezava: mehka vezava
Obseg: 210 strani
Dimenzije: 130 mm x 210 mm x 16 mm
ISBN 13: 9789612721794
Datum izdaje: april 2015

Recenzije

Matjaž Mastnak: Poletne cvetice

Mojca Sušnik, Rože & Vrt, 01.06.2018

Še pomnite, kdaj vam je na sprehodu zastal korak samo zato, da bi občudovali drobno travniške cvetlico? Bi jo sploh znali poimenovati ali našteti njene lastnosti? Najbrž ne. Nekoč je bilo drugače. Ljudje so živeli z naravo, in ker so bili od nje tudi odvisni, so jo skušali kar se da dobro (s)poznati. Pa je prišla doba ekonomske logike, ki spoštuje in promovira samo tisto, kar je koristno ter prinaša dobiček, in ljudje smo na drobne cvetlice pozabili. Najraje se oziramo za rastlinami s čim večjimi in čim bolj kričeče obarvanimi cvetovi, najraje kupujemo najnovejše pridobitve vrtnarskega sveta, nekakšne modne muhe, ki jih bo že v letu ali dveh zamenjala ponudba z dolgega seznama novotarij.
Drobne cvetlice pa živijo svoje skromno življenje in se veselijo vsakega novega dne, obiskov čebel in čmrljev ter dežnih kapelj, ki jih napojijo. Ne postavljajo se in ni jim mar, kaj si mislimo o njih. Vse dotlej, dokler se k pisanju ne spravi strokovnjak in umetnik besede, kakršen je Matjaž Mastnak. Takrat najbolj navadne rastline zaživijo življenje zvezd, kajti njegovo pisanje v še tako zadrti mestni srajci za seje seme vedoželjnosti.
Pa to ni vse. Strokovnjaki trdijo, da mora dandanes vse biti napisano čim bolj na kratko, suhoparno in enostavno. Kajti samo takšno čtivo da prinaša dobiček. Dela Matjaža Mastnaka so drugačna. On zna navaden priročnik spremeniti v bogato čtivo, ki ga beremo in beremo in sploh ne želimo odložiti. V bogastvu in lepoti napisanih besed se prepletajo zgodovina, literatura, botanika ter osebna razmišljanja avtorja o posameznih, na straneh knjige predstavljenih samoniklih rastlinah pri nas in o povezavi z drugimi rastlinami. Seveda bralec ne more prezreti hudomušnega tona, ki veje iz zapisanega in je nekakšen zaščitni znak avtorja. ln prav zato je omenjeni priročnik daleč stran od suhoparno napisanih vodičev po rastlinskem svetu, ki prevladujejo na policah knjigarn. Polni lepih fotografij so pogosto prazen ništrc in navzlic želji po znanju bralec ostaja prazen, nepotešen. Toliko bolj so zato dragoceni biseri, ki se ne svetijo zaradi bleščečih fotografij, temveč jih osvetljuje skrivnostna lepota bogastva besed, temelječih na pravem znanju. Samo resni poznavalci namreč lahko pišejo na videz lahkotno in humorno.
Vse je torej jasno, samo tega ne vem, ali naj vam prej priporočim sprehod med cvetlice na bližnji travnik in vas šele potem povabim k branju ali pa naj vam najprej potisnem v roke knjigo in vam nato zaželim lep sprehod. Morda pa bo še najbolje knjigo prebirati kar na travniku med bilkami, opisanimi v knjigi, in pod puhastimi oblaki visoko na nebu. Prijetno branje torej!

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam