V napačni zgodbi
Print Facebook Cvetka Sokolov

V napačni zgodbi

24,95 EUR (trda vezava)
V košarico
Poštnina je brezplačna

Menda za prvič velja dvoje: da ga ne pozabiš nikoli in da je bolj tako tako. Gimnazijka Manca bi raje, da bi igrale harfe … Končno le zazvenijo tudi zanjo in jo ponesejo v deveta nebesa. Ko bi njene sošolke vedele! Toda – deveta nebesa imajo kratek rok trajanja …

O delu

Crossover roman Cvetke Sokolov V napačni zgodbi se ukvarja s tematiko prepovedane ljubezni – glavna junakinja romana se zaljubi v svojega poročenega učitelja. Erotično obarvana ljubezenska pripoved se spogleduje tudi s tegobami odraščanja in z odkrivanjem sveta spolnosti. Avtorica se je lotila podrobne raziskave področja in je do tematike pristopila premišljeno in s strokovnim gradivom. Besedilo kljub temu ne deluje suhoparno, dodatno razgibanost pa mu daje obilica citatov poezije in glasbenega gradiva. Junakinja je še dodatno karakterizirana z vnosom zunanjih besedil, besedilo pa je zaradi njih še bolj privlačno.

Oglejte si tudi zapis na priporočilnici Bralne značke, ki ponuja spodbude za (nadaljnje) branje.

Knjižno delo je izšlo v okviru knjižnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 

Kategorije: Srednješolci
Poreklo: Slovenija
Zvrst knjige: Crossover roman
Priporočena starost: 14+
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 176 strani
Dimenzije: 155 mm x 235 mm x 19 mm
ISBN 13: 9789612722432
Datum izdaje: april 2017

Recenzije

Cvetka Sokolov: V napačni zgodbi

Nina Prešern, blog Gospodična knjiga, 26.05.2017

V napačni zgodbi je mladinski roman, ki me je navdušil z močjo vživljanja v občutenje najstniške zaljubljenosti, nikakor ne lahke kot pero. Ne skrivam, da bo prav to delo slovenske pisateljice Cvetke Sokolov v novem šolskem letu na seznamu branja dijaškega bralnega kluba, ki ga vodim. Zakaj naj že kmalu pristane tudi v vaših rokah? Pojasnim.

Manca je sproščena, nasmejana in zgledna 16-letnica. Rada prepeva in obiskuje literarni krožek. Ko se zaljubi, je to visokoleteča, romantična in vihrava občutenost metuljčkov, idealov, sožitja z izbrancem, sanjarij o njuni prihodnosti … Vsi smo že doživeli kaj takega, zato je identifikacija z likom lahka, za najstnike pa sploh privlačna.

Posebnost romana je odklon od tipične mladostne ljubezenske zgodbe. Mančin izbranec namreč ni njen vrstnik, temveč precej starejši moški. Ni le nekdo iz okolice, ki bi se mu lažje izognila in si s tem prihranila boleče zapletanje, temveč je to njen profesor. Da je branje še zanimivejše: odnos je obojestranski, fizično in miselno doživet ter občuten.

Kaj ob tem kot bralci vidimo v Manci – le naivnost neke deklice, ki bo žalostno končala? Kaj čutimo ob profesorju, ki se je tako hlastno dotika – zgolj gnus, zaradi katerega mora biti moralno obsojen? Kakšne so možnosti, da se njuna zveza razvije, razširi in poglobi?

Cvetka Sokolov prepriča tudi z razgibanim slogom ter s poetičnimi in z glasbenimi namigi med besedilom. Ne zmoti niti večja predvidljivost konca zgodbe. Bralca priteguje pot, po kateri morata oba lika, da bi spoznala, kako nevarno se je smukati po stranskih poteh.

Pedagoški namig: V napačni zgodbi načenja mnoge komunikativne teme za najstnike, zato je mikaven izziv za delo v šoli. Tematskih izhodišč je več: prve spolne izkušnje (roman je mogoče dobro povezati z zbirko kratkih zgodb Prvič), tvegani spolni odnosi, najstniška nosečnost, vpliv starostne razlike med moškim in žensko (aktualizacija je na dlani: francoski predsednik Macron in bivša profesorica), laži in prevare, zloraba digitalne tehnologije v partnerskih odnosih, želja po ugajanju ipd.

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam