• Recenzije
  • /
  • 13-NADSTROPNA HIŠICA NA DREVESU

13-NADSTROPNA HIŠICA NA DREVESU

13-NADSTROPNA HIŠICA NA DREVESU

Če bi imela 13-nadstropno hišico na drevesu, bi jo opremila vse kako drugače kot Andy in Terry. Bila bi polna zaves in okrasnih blazin, v vsakem drugem nadstropju bi bila počivalnica z razgledom, vanjo bi naselila pomočnike za kuho, obrezovanje krošnje in brisanje tal, med vejami bi živeli pisani in ne preveč glasni ptiči ter veverice … Khm, to je samo moja sanjarija hišice na drevesu, ki je nikoli ne bo. Andy in Terry jo izrišeta veliko manj romantično. Kaj vse ušpičita v knjigi za mlade osnovošolce, 13-nadstropna hišica na drevesu?

Začne se s težavo. No, z dejstvom: Andyja, specialista za zapisovanje razburljivih zgodb, in Terryja, mojstra odštekanega risanja, pokliče človek z imenom Veliki nos – morda je urednik ali založnik. Fanta po letu dni od dogovora spomni, da že jutri na mizi pričakuje njuno knjigo. Da, knjigo! Dečka pa, verjetno tudi zato, ker prebivata v tako skrivnostni in dinamični 13-nadstropni hišici na drevesu, v skicirki in zvezku nimata nič objave vrednega. Bosta sploh lahko uresničila zahtevo Velikega nosu?

Andy, organizirani in vestni priganjač k delu, sicer pisatelj, takoj zaviha rokave. Pripravljen si je izmisliti zgodbo, a vsakič, ko sede k mizi, ga njegov prijatelj Terry zmoti. No, Terry je pač takšne sorte risar, ki mu pozornost bega od leve k desni. Sicer se tudi on boji Velikega nosu, toda njegovo glavo se da zlahka premotiti.


BEREM SINKU: Moj 7-letni sobralec je poslušal prva 4 poglavja knjige. Ob tem so ga najbolj zanimale podrobnosti na v celoti izrisani hišici (ali ni osupljiva?). Zelo se je nasmejal jezi Velikega nosu. Branja zaenkrat še nisva nadaljevala, saj tamali z manj zanimanja sledi dinamiki številnih zapletov v zgodbi, zato sklepam, da je zanj za 13-nadstropno hišico na drevesu še prezgodaj. Verjamem, da je lahko ta knjiga primerno branje za mlade bralce v 1. in 2. triadi osnovne šole. Besedilo je preprosto in prepleteno s številnimi zabavnimi in črno-belimi stripovskimi ilustracijami. Marsikomu lahko prinese pozitivno izkušnjo samostojnega branja.


V knjigo 13-nadstropna hišica na drevesu poleg avtorjev vstopata še poštar Bill in soseda Jill. Ustvarjanje knjige motijo ribe, vrste mačje opice (ne nasedi, jaz sem!), Terry v nebo odpošlje prvo mačko s primesmi kanarčka, drevo in hišico napade gorila, te se fanta znebita s prej omenjeno mačko s primesmi kanarčka …

In, če se ti zdi, da ti zgodba, kakor jo obnavljam, sploh ne gre v račun, te razumem. 13-nadstropno hišico na drevesu preberi sam in se tako prepričaj o vse sorte vragolijah. Smeha ti ne bo zmanjkalo! Že samo zaradi spodnje ilustracije mi je mogoče verjeti, a?


13-nadstropno hišico na drevesu lahko naročiš v spletni knjigarni založbe Miš. Poštnina je brezplačna.


Ne manjka niti naivne ljubezni. Terry se namreč zaljubi v kvazi morsko deklico (ne nasedi, jaz sem!). Fanta, sicer dobra prijatelja, se nekajkrat pošteno spreta, sicer pa oba vesta, da bo za to, da bi se izognila kazni Velikega nosu – zapustiti bi morala hišico in delati v opičnjaku – treba resno poprijeti za delo in napisati … knjigo!

In kaj iz hišice se je najbolj zapisalo v moj spomin? Fanta imata prosojen plavalni bazen, bazen z morskimi psi, napravo za penice, fontano z limonado (!), sobo za igro, skrivni laboratorij in še in še čudes. Pa saj je razumljivo, da se v takem okolju le stežka pripraviš na ustvarjalni postopek, kakršna sta pisanje in risanje čisto prave knjige.

Največji hec je, da vse to nastaja pred nami, bralci. Tako od blizu spoznamo ustvarjalni postopek ter številne motilce, ki ga prekinjajo. Nasmejimo se Terryjevemu bezljanju in Andyjevi resnosti, na koncu pa si skupaj z njima oddahnemo. Saj je vendar jasno, da mnogi, preden se lotimo resnega dela, pa naj bo to pisanje knjige, risanje portreta, šivanje puloverja ali ustvarjanje blog objave, živimo kot Terry. Bluzimo, hengamo, lenarimo, odtavamo, zapravljamo čas z bedarijami, skrolamo po telefonu, odpiramo hladilnik in čakamo na ta slavni ustvarjalni navdih ali kakšno drugo brco v rit, da delo zares začnemo in končamo.


PEDAGOŠKI NAMIG: Knjiga je sestavljena iz 13 poglavij. Z otroki v osnovni šoli lahko pri različnih šolskih predmetih – na primer pri slovenščini ali likovnem pouku – skupaj preberete vsaj eno poglavje iz knjige. Ravno ta košček lahko koga od učencev navduši za branje knjige v celoti. Pogovarjate se o tem, kako nastane knjiga – kakšno vlogo imajo pri tem pisatelj, ilustrator, oblikovalec, lektor, urednik, založnik, prodajalec, knjižni bloger (!). Morda spregovorite tudi o problemu osredotočenosti na delo. Učence povabite k poustvarjanju prizorov iz knjige, načrtujejo naj svojo 13-nadstropno hišico na drevesu, pozorni naj bodo na mešanje besedila z ilustracijami. Besedni in nebesedni jezik sta v tem delu zelo spretno prepletena in ustvarjata specifični humor!


Slovenski prevod knjige je pripravila Veronika Rot Gabrovec. V njem izstopajo nove domiselne besede, kot so: mačkanarček (malo mačka, malo kanarček), morskopošasten in sluziti (glagol, gibanje sluzi).

GDČ. ŽREB: Nekomu od spremljevalcev Gdč. knjige bom podarila izvod 13-nadstropne hišice na drevesu. Do nedelje, 4. oktobra, v komentar pod to objavo zapiši odgovor na vprašanje: KAJ BI BILO V TVOJI HIŠICI NA DREVESU?

Komur bo po branju te knjige žal, da je zgodbe že konec, so pri založbi Miš pripravili pravo presenečenje. Obetata se namreč še dva prevoda iz serije o hišici na drevesu. Ta v novih knjigah ne bo samo 13-nadstropna (jasno je, da je 13  zares malo, kajne?), temveč bo segla tudi do 26. in 39. nadstropnja (dodatna zanimivost: tik pred izidom je že 10. knjiga v seriji, 130-storey treehouse). Andy Griffiths in Terry Denton, oba iz Avstralije, sta očitno ljubitelja števil, deljivih s tri. Mi pa postajamo navdušenci nad njuno razvejano domišljijo in si je želimo še več!

Nina Prešern - Gospodična knjiga - 06.10.2020

Oglejte si

Spletna trgovina uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo.
Sprejemam vse piškotke
Več informacij
Hvala za vaše soglasje in prijavo na e-novice
Zapri
Izdelki z nadstandardnimi lastnostmi

Za nekatere naše izdelke je možen le osebni prevzem, saj so po teži ali dimenziji neustrezni za pošiljanje.

Za nekatere naše izdelke je možen le osebni prevzem, saj so po teži ali dimenziji neustrezni za pošiljanje.

V kolikor imate v košarici več izdelkov lahko izdelek nadstandardne teže ali dimenzije naročite posebej.

Za več informacij nas kontaktirajte. Z veseljem vam bomo pomagali.

Napaka pri posodabljanju košarice

Iskreno se vam opravičujemo za nastalo težavo.

Prosimo kontaktirajte nas na info@miszalozba.com za nadaljno pomoč.

Napaka pri iskanju

Iskreno se vam opravičujemo za nastalo težavo.

Prosimo kontaktirajte nas na info@miszalozba.com za nadaljno pomoč.

Napaka pri prijavljanju na novice

Iskreno se vam opravičujemo za nastalo težavo.

Prosimo kontaktirajte nas na info@miszalozba.com za nadaljno pomoč.