13-nadstropna hišica na drevesu
Print Facebook
Andy Griffiths

13-nadstropna hišica na drevesu

23,95 EUR (mehka vezava)
Na zalogi manj kot 50 kosov
V košarico
Poštnina je brezplačna
25,95 EUR (trda vezava)
Pošlji povpraševanje
Poštnina je brezplačna

Andyjeva in Terryjeva 13-nadstropna drevesna hišica je najneverjetnejša drevesna hišica na svetu. V njej najdete stezo za kegljanje, prosojen plavalni bazen, akvarij, napolnjen z ljudožerskimi morskimi psi, orjaški katapult, skriven podzemni laboratorij in aparat za sladke penice, ki vam je ves čas za petami in vam, kadarkoli ste lačni, v usta strelja penice. Ne, ne mislite, da se Terry in Andy ves čas zabavata s temi silno zabavnimi izumi. Imata tudi čisto resno »službo« – pišeta knjigo. No, v resnici sta nekako pozabila na knjigo. Nekoliko namreč zaostajata s svojimi načrti. No, ko pravimo »nekoliko zaostajata«, mislimo »krepko zaostajata«. In ko rečemo »krepko zaostajata«, mislimo ZARES ZELO KREPKO zaostajata za načrti. In to nikakor ni všeč gospodu Velikemu nosu …

Izjemno zabavna knjiga, prvi del obširne zbirke avtorskega dvojca, slavi domišljijo in kreativnost. Črno-bele ilustracije, ki ponekod dopolnjujejo, drugod nadomeščajo besedilo, so polne domiselnih podrobnosti, ki bodo k branju pritegnile še tako oklevajoče bralce. V slovenščino je knjigo prevedla Veronika Rot Gabrovec.

Andy Griffiths je eden od najbolj priljubljenih avstralskih mladinskih pisateljev. Ne le da zbirka navdušuje avstralske mlade, prevedena je že v 35 različnih jezikov. V Avstraliji je prejela več kot 90 nagrad, knjige iz zbirke so bile prodane v več kot 10 milijonih izvodov samo tam. Tudi Terry Denton je v mednarodnem okolju cenjen in pogosto nagrajevan avstralski ilustrator.

Knjižno delo je izšlo v okviru knjižnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Ilustrator: Terry Denton
Prevod: Veronika Rot Gabrovec
Kategorije: Drugo triletje OŠ, Tretje triletje OŠ
Poreklo: Avstralija
Priporočena starost: 8+
 
Vezava: mehka vezava
Obseg: 242 strani
Dimenzije: 129 mm x 198 mm x 20 mm
ISBN 13: 9789612725426
Datum izdaje: april 2022
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 248 strani
Dimenzije: 135 mm x 222 mm x 25 mm
ISBN 13: 9789612724092
Datum izdaje: julij 2020

Recenzije

Andy Griffiths: 13-nadstropna hišica na drevesu

Matic Slapšak, Matic piše, 09.11.2020

Knjiga za otroke, ob kateri se bodo hahljali tudi starši. Domiselna kombinacija zabavnih besedil, predvsem dialogov in ilustracij, nenavadni zapleti in razpleti, ki bodo k branju zagotovo pritegnili tudi tiste otroke, ki morda ne berejo najrajši.

Andy Griffiths je tisti, ki piše, Terry Danton pa riše. No, včasih se tudi sporečeta in želita drug drugemu dokazati, da pisanje oz. risanje ni nič posebnega in da zna to prav vsak. Pa ne zna in prav je, da vsak dela tisto, kar najboljše zna. Torej Andy piše in Terry riše. Seveda boste ob omenjenem pomislili na Kapitana Gatnika in Pasjega moža, s čimer ni nič narobe. Dobre stvari in še več dobrih stvari, ob katerih bodo otroci radi in še rajši brali.

In kaj bi lahko bilo tako posebnega na tej knjigi, ki nosi naslov 13-nadstropna hišica na drevesu? Naslov sam po sebi vam pove, da se večina dogajanja zgodi prav v, na in v okolici te nenavadne hišice. Nadstropja niso le nadstropja, temveč steza za kegljanje, prosojen plavalni bazen, akvarij, napolnjen z ljudožerskimi morskimi psi, ovijalke namesto običajnih gugalnic, soba z vsemi (ne)mogočimi igrami, skrivni podzemni laboratorij, fontana z limonado, uplinjevalec zelenjave in aparat za sladke penice. Hišica kot hišica, torej uresničitev vseh otroških sanj in prostran poligon domišljije.

Zgodba se zaplete, ko se Terry odloči sosedino mačko spremeniti v kanarčka oz. mačkanarčka. No, v bistvu se zaplete še nekajkrat in sicer po zaslugi morskih opic, ki se po zapletenem postopku enkrat spremenijo v grozno pošast, drugič pa v resnične opice in morata Andy in Terry uporabiti ne le orjaško banano, ampak tudi katapult, da bi opravila z njimi. Kar pa posledično pomeni, da v zgodbo vstopi orjaška gorila. No, pa ne gre spregledati založnika gospoda Velikega nosa, ki že celo leto čaka na novo (uspešno) knjigo, ki jo morata ustvarjalca ustvariti v pičlem dnevu. Aha, na psa Bevska ne gre pozabiti. Neverjetno dolgočasen, brezvezen, ampak zelo pomemben lik! Brez ideje, skozi nekaj prepirov, zaplet s penicami in prdci in seveda vsem prej naštetim, kjer ne smemo pozabiti na mačkanarčko Svilko, prideta do ideje, da bi v knjigi lahko opisala svoj (običajen) dan. In to je to.

Lahko bi rekel, da je 13-nadstropna hišica na drevesu kar zgovoren dokaz, kaj se odvija v glavah ustvarjalcev knjig za otroke. Pravzaprav, so glave piscev in ilustratorjev 13-nadstropna hišica na drevesu, kjer se dogaja marsikaj in kjer junaki (ideje) švigajo sem ter tja, se spuščajo po toboganih in vzpenjajo, padajo in se prekopicujejo, koga spotaknejo in med vzpenjanjem (ali padanjem) pridejo do številnih zanimivih ugotovitev in spoznanj. Vse skupaj zapakirati v neko smiselno, berljivo in seveda zabavno celoto, je pa izziv. Mnogi mu niso dorasli ali pa pač pretiravajo.

Andy in Terry sodita v kategorijo tistih, ki jim uspeva. Ne dobro, ampak odlično.

Andy Griffiths: 13-nadstropna hišica na drevesu

Nina Prešern, Gospodična knjiga, 06.10.2020

Če bi imela 13-nadstropno hišico na drevesu, bi jo opremila vse kako drugače kot Andy in Terry. Bila bi polna zaves in okrasnih blazin, v vsakem drugem nadstropju bi bila počivalnica z razgledom, vanjo bi naselila pomočnike za kuho, obrezovanje krošnje in brisanje tal, med vejami bi živeli pisani in ne preveč glasni ptiči ter veverice … Khm, to je samo moja sanjarija hišice na drevesu, ki je nikoli ne bo. Andy in Terry jo izrišeta veliko manj romantično. Kaj vse ušpičita v knjigi za mlade osnovošolce, 13-nadstropna hišica na drevesu?

Začne se s težavo. No, z dejstvom: Andyja, specialista za zapisovanje razburljivih zgodb, in Terryja, mojstra odštekanega risanja, pokliče človek z imenom Veliki nos – morda je urednik ali založnik. Fanta po letu dni od dogovora spomni, da že jutri na mizi pričakuje njuno knjigo. Da, knjigo! Dečka pa, verjetno tudi zato, ker prebivata v tako skrivnostni in dinamični 13-nadstropni hišici na drevesu, v skicirki in zvezku nimata nič objave vrednega. Bosta sploh lahko uresničila zahtevo Velikega nosu?

Andy, organizirani in vestni priganjač k delu, sicer pisatelj, takoj zaviha rokave. Pripravljen si je izmisliti zgodbo, a vsakič, ko sede k mizi, ga njegov prijatelj Terry zmoti. No, Terry je pač takšne sorte risar, ki mu pozornost bega od leve k desni. Sicer se tudi on boji Velikega nosu, toda njegovo glavo se da zlahka premotiti.


BEREM SINKU: Moj 7-letni sobralec je poslušal prva 4 poglavja knjige. Ob tem so ga najbolj zanimale podrobnosti na v celoti izrisani hišici (ali ni osupljiva?). Zelo se je nasmejal jezi Velikega nosu. Branja zaenkrat še nisva nadaljevala, saj tamali z manj zanimanja sledi dinamiki številnih zapletov v zgodbi, zato sklepam, da je zanj za 13-nadstropno hišico na drevesu še prezgodaj. Verjamem, da je lahko ta knjiga primerno branje za mlade bralce v 1. in 2. triadi osnovne šole. Besedilo je preprosto in prepleteno s številnimi zabavnimi in črno-belimi stripovskimi ilustracijami. Marsikomu lahko prinese pozitivno izkušnjo samostojnega branja.


V knjigo 13-nadstropna hišica na drevesu poleg avtorjev vstopata še poštar Bill in soseda Jill. Ustvarjanje knjige motijo ribe, vrste mačje opice (ne nasedi, jaz sem!), Terry v nebo odpošlje prvo mačko s primesmi kanarčka, drevo in hišico napade gorila, te se fanta znebita s prej omenjeno mačko s primesmi kanarčka …

In, če se ti zdi, da ti zgodba, kakor jo obnavljam, sploh ne gre v račun, te razumem. 13-nadstropno hišico na drevesu preberi sam in se tako prepričaj o vse sorte vragolijah. Smeha ti ne bo zmanjkalo! Že samo zaradi spodnje ilustracije mi je mogoče verjeti, a?


13-nadstropno hišico na drevesu lahko naročiš v spletni knjigarni založbe Miš. Poštnina je brezplačna.


Ne manjka niti naivne ljubezni. Terry se namreč zaljubi v kvazi morsko deklico (ne nasedi, jaz sem!). Fanta, sicer dobra prijatelja, se nekajkrat pošteno spreta, sicer pa oba vesta, da bo za to, da bi se izognila kazni Velikega nosu – zapustiti bi morala hišico in delati v opičnjaku – treba resno poprijeti za delo in napisati … knjigo!

In kaj iz hišice se je najbolj zapisalo v moj spomin? Fanta imata prosojen plavalni bazen, bazen z morskimi psi, napravo za penice, fontano z limonado (!), sobo za igro, skrivni laboratorij in še in še čudes. Pa saj je razumljivo, da se v takem okolju le stežka pripraviš na ustvarjalni postopek, kakršna sta pisanje in risanje čisto prave knjige.

Največji hec je, da vse to nastaja pred nami, bralci. Tako od blizu spoznamo ustvarjalni postopek ter številne motilce, ki ga prekinjajo. Nasmejimo se Terryjevemu bezljanju in Andyjevi resnosti, na koncu pa si skupaj z njima oddahnemo. Saj je vendar jasno, da mnogi, preden se lotimo resnega dela, pa naj bo to pisanje knjige, risanje portreta, šivanje puloverja ali ustvarjanje blog objave, živimo kot Terry. Bluzimo, hengamo, lenarimo, odtavamo, zapravljamo čas z bedarijami, skrolamo po telefonu, odpiramo hladilnik in čakamo na ta slavni ustvarjalni navdih ali kakšno drugo brco v rit, da delo zares začnemo in končamo.


PEDAGOŠKI NAMIG: Knjiga je sestavljena iz 13 poglavij. Z otroki v osnovni šoli lahko pri različnih šolskih predmetih – na primer pri slovenščini ali likovnem pouku – skupaj preberete vsaj eno poglavje iz knjige. Ravno ta košček lahko koga od učencev navduši za branje knjige v celoti. Pogovarjate se o tem, kako nastane knjiga – kakšno vlogo imajo pri tem pisatelj, ilustrator, oblikovalec, lektor, urednik, založnik, prodajalec, knjižni bloger (!). Morda spregovorite tudi o problemu osredotočenosti na delo. Učence povabite k poustvarjanju prizorov iz knjige, načrtujejo naj svojo 13-nadstropno hišico na drevesu, pozorni naj bodo na mešanje besedila z ilustracijami. Besedni in nebesedni jezik sta v tem delu zelo spretno prepletena in ustvarjata specifični humor!


Slovenski prevod knjige je pripravila Veronika Rot Gabrovec. V njem izstopajo nove domiselne besede, kot so: mačkanarček (malo mačka, malo kanarček), morskopošasten in sluziti (glagol, gibanje sluzi).

GDČ. ŽREB: Nekomu od spremljevalcev Gdč. knjige bom podarila izvod 13-nadstropne hišice na drevesu. Do nedelje, 4. oktobra, v komentar pod to objavo zapiši odgovor na vprašanje: KAJ BI BILO V TVOJI HIŠICI NA DREVESU?

Komur bo po branju te knjige žal, da je zgodbe že konec, so pri založbi Miš pripravili pravo presenečenje. Obetata se namreč še dva prevoda iz serije o hišici na drevesu. Ta v novih knjigah ne bo samo 13-nadstropna (jasno je, da je 13  zares malo, kajne?), temveč bo segla tudi do 26. in 39. nadstropnja (dodatna zanimivost: tik pred izidom je že 10. knjiga v seriji, 130-storey treehouse). Andy Griffiths in Terry Denton, oba iz Avstralije, sta očitno ljubitelja števil, deljivih s tri. Mi pa postajamo navdušenci nad njuno razvejano domišljijo in si je želimo še več!

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam