Bogdan Novak

Bogdan Novak

(Avtor)

Bogdan Novak se je rodil kot četrti otrok leta 1944 v Murski Soboti. Svojo mladost je preživljal v Ljubljani. Najprej je bil zaposlen kot knjižničar, nato pa je bil dolga leta novinar in urednik Pavlihe, Dela in Dnevnika ter dopisnik iz Sarajeva. Zdaj je samostojni književnik in piše pravljice, otroške in mladinske povesti, humorno, satirično in zgodovinsko prozo ter romane. Odlikuje ga predvsem smisel za humor in napeto oblikovanje zgodbe. Je avtor med bralci izjemno priljubljene sage Lipa zelenela je. Dela za mladino so predvsem pustolovske zgodbe, kot na primer zbirka Zvesti prijatelji, Temno srce in Pekel sredi raja. Še zmeraj pa je med mladimi najbolj priljubljeno njegovo delo Ninina pesnika dva.
Bibliografija Bogdana Novaka obsega čez 80 samostojnih knjig za otroke, mladino in odrasle ter preko 5000 enot (članki o njem, prevodi, drobna dela, časopisni članki itd.), po izposoji knjig v knjižnicah pa je že dolgo uvrščen med prvih pet avtorjev.

Nagrade

  • 1978 – Nagrada Tomšičevega sklada za njegovo ustvarjanje
  • 1998 – Nagrada Moja najljubša knjiga za delo Ninina pesnika dva

Bibliografija

Najpomembnejša dela in dela, ki so izšla po letu 2000
Mladinska književnost:
  • Zvesti prijatelji – 1992–1993 (zbirka desetih knjig)
  • Zaletenci – 1993
  • Banda v hosti – 1993
  • Ninina pesnika dva – 1995
  • Jaz sem blazno vate – 2001
  • Samotna hiša – 2003
  • Lovci na petardarje – 2004
  • Temno srce – 2004
  • Niki – 2004
  • Miškin rdeči nosek – 2004
  • Pekel sredi raja – 2005
  • Podgana v pasti – 2005
  • Zvesti prijatelji – 2005–2006
  • Spomini na mojo mamo – 2006
  • Geniji – 2006
  • Življenje na Marsu – 2008 
  • Zgodbice za dobro jutro – 2010 
  • Zgodbice za dober dan – 2010
  • Zgodbice za lahko noč – 2010 
  • Srce izgubljenega polža – 2011
Dela za odrasle:
  • Lipa zelenela je – 1997–2000
  • Umor na plaži – 2001
  • Šola za pijance – 2002
  • Babje leto – 2005
  • Misli v tabelah – 2005
  • Pasja grofica – 2006
  • Novinarske race – 2006
  • Pesem o kralju Matjažu – 2007
  • Zdomci med brati – 2009 
 
Temno srce

Temno srce

Bogdan Novak

Podgana v pasti

Podgana v pasti

Bogdan Novak

Pekel sredi raja

Pekel sredi raja

Bogdan Novak

Niki

Niki

Bogdan Novak

Babje leto

Babje leto

Bogdan Novak