Dim Zupan

Dim Zupan

(Avtor)

Dim Zupan (1946) po poklicu pravnik od leta 1992 deluje kot samostojni kulturni delavec. Svojo prvo knjigo je napisal za otroke: Trije dnevi Drekca Pekca in Pukca Smukca. Oba junaka sta se priljubila mlajšim in starejšim bralcem, zato je Zupan nadaljeval z njunimi prigodami. Izšlo je že 5 zgodb. Leta 1992 je izdal knjigo Trnovska mafija, ki ji je sledilo nadaljevanje Trnovska mafija drugič (1998). Preizkusil se je tudi v dramatiki. Poleg pisanja knjig sodeluje z literarno revijo Kekec. Piše tudi za odrasle. Tako je leta 1993 izšel roman Temna zvezda smrti. Je prejemnik Levstikove nagrade za leto 1996, in sicer za roman Leteči mački in zbirko povesti o Drekcu Pekcu in Pukcu Smukcu, ter dobitnik nagrade Desetnica 2010 za knjigo Hektor in male ljubezni in Večernica 2012 za knjigo Hektor in zrela hruška.

Nagrade

  • 1996 – Levstikova nagrada za roman Leteči mački in zbirko povesti o Drekcu Pekcu in Pukcu Smukcu
  • 2010 – Desetnica za delo Hektor in male ljubezni
  • 2012 – Večernica za delo Hektor in zrela hruška

Bibliografija

  • Trije dnevi Drekca Pekca in Pukca Smukca – 1991 
  • Trnovska mafija – 1992 
  • Temna zvezda smrti – 1993 
  • Tri noči Drekca Pekca in Pukca Smukca – 1993 
  • Tri skrivnosti Drekca Pekca in Pukca Smukca – 1994 
  • Zobek na dopustu – 1995 
  • Tolovajevo leto – 1995 
  • Tri zvezdice Drekca Pekca in Pukca Smukca – 1995 
  • Leteči mački – 1996 
  • Maščevanje strašne juhice – 1997 
  • Trnovska mafija drugič : otroška povest – 1997 
  • Rdeči teloh – 1998 
  • Onkraj srebrne mavrice : otroška povest – 1998 
  • Modri kamen modrosti – 1999 
  • Žametni soj : roman – 2000 
  • Dežela odrezanih glav – 2001 
  • Maja že ve – 2002 
  • Najboljša flinta je dobra finta – 2002 
  • Trnovska mafija : v tretje gre rado – 2002 
  • Ko pridejo angelčki – 2004
  • Osica Maja – 2004 
  • Hudo brezno – 2005 
  • Štirinajst in pol – 2005 
  • Zgodba nekega Hektorja. Hektor in ribja usoda – 2006 
  • Deklica za ogledalom – 2007 
  • Zgodba nekega Hektorja. Hektor in mala šola – 2007 
  • Zgodba nekega Hektorja. Hektor in velika avantura – 2009 
  • Zgodba nekega Hektorja. Hektor in male ljubezni – 2009 
  • Bela noč v črni vasi – 2009 
  • Zgodba nekega Hektorja. Hektor in duh po človeku – 2010 
  • Zgodba nekega Hektorja. Hektor in velika solza – 2010 
  • Zgodba nekega Hektorja. Hektor in zrela hruška – 2011 
  • Pantera Karnioli – 2012 
  • Črno in belo v barvah – 2013 
  • Tinček in tri zlate ribice – 2013 
  • Jaz, Franci grdi – 2014