Jaz, Franci Grdi
Print Facebook Dim Zupan

Jaz, Franci Grdi

24,95 EUR (trda vezava)
Na zalogi
V košarico
Poštnina je brezplačna

V skladovnici drv med nevihto mačka skoti sedem mladičev. Ker grozi, da se bo skladovnica podrla, jih znosi v drvarnico na prostor za premog, najmanjšega pa ne uspe – šele naslednji dan ga najde in odnese. Ker ima le šest seskov si najmanjši ne more zagotoviti hrane, zato hira, skoraj ga tudi požre podgana. Nekega dne pripeljejo premog in ga vsujejo v drvarnico. Dva mucka umreta, najmanjši pa se uspe splaziti skozi luknjo in beži za mamo ven iz drvarnice. Skoraj se utopi v luži, ko ga zagleda deček Mato, ga vzame v roke in mu da ime Franci Grdi. Čeprav je mama proti, in ga sosed nagovarja, da bi ga usmrtili, Mato muca odnese v hišo in ga nahrani. Lepo skrbi zanj in Franci odraste v lepega mačkona. Priljubi se tudi očetu, ko pa se še stepe s sosedovim mačkom Grinšponom, ki se skuša odplaziti v njihovo hišo in ga prežene, mu Mato podeli ime Franci Grdi Ponosni.

 

Knjiga Jaz, Franci Grdi z mačkom v glavni vlogi, ki svojo življenjsko zgodbo pripoveduje v prvi osebi, vsaj nekoliko spominja na knjige o Hektorju, vsekakor ima njihove odlike – je napeta, duhovita, pa tudi premišljujoča. Skratka razgibana, prav takšnega čtiva pa so gotovo veseli in potrebni bralci prve triade osnovne šole, ki jim je knjiga prvenstveno namenjena in ki naj bi se kot novopečeni samostojni bralci utrdili v prepričanju, da je branje nadvse prijetna – nikakor dolgočasna – pustolovščina. K prijetni bralski izkušnji gotovo pripomorejo tudi jasni, ne predolgi stavki in členjenost besedila na ne preobsežna poglavja. K besedilu jih bodo gotovo še dodatno pritegnile tudi živahne in duhovite vinjetne ilustracije obetavne mlade ustvarjalke Tanje Komadina.

Oglejte si tudi zapis na priporočilnici Bralne značke, ki ponuja spodbude za (nadaljnje) branje.

Delo je bilo nominirano za nagrado desetnica.

Delo je bilo nominirano za nagrado večernica.

Knjižno delo je izšlo v okviru knjižnega programa, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Ilustrator: Tanja Komadina
Kategorije: Drugo triletje OŠ
Poreklo: Slovenija
Priporočena starost: 8+
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 51 strani
Dimenzije: 150 mm x 215 mm x 12 mm
ISBN 13: 9789612721640
Datum izdaje: november 2014

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam