Jane Austen

Jane Austen

(Avtor)

Jane Austen, ki danes velja za eno najodličnejših angleških romanopisk, za časa svojega življenja ni bila nikoli javno priznana kot pisateljica. Rojena je bila 16. decembra 1775 v Hampshiru kot sedmi otrok anglikanskega duhovnika Georgea Austena in njegove žene Cassandre. Večino svoje izobrazbe si je pridobila doma, med drugim tudi z branjem knjig iz obsežne knjižnice svojega očeta. Njena najboljša prijateljica je bila njena starejša sestra Cassandra.
Življenje Jane Austen je bilo še manj razgibano kot življenje njenih likov. Leta 1801 so se Austenovi preselili v visoki družbi cenjeno okolje zdraviliškega kraja Bath, ki predstavlja prizorišče za mnoge njene romane. Toda Jane Austen, je čutila odpor do Batha, čeprav bi ta odpor lahko izhajal iz nestabilne finančne situacije, ki jo je njena družina utrpela v tem kraju. Leta 1802 je Jane za roko zaprosil premožni, a »velik in čuden« Harris Bigg-Wither, ki je bil šest let mlajši od nje. Tak zakon bi jo lahko osvobodil ovir in odvisnosti, ki jih je povzročalo samsko življenje. Mogoče je tako razmišljanje privedlo do tega, da je ponudbo najprej sprejela, a jo naslednji dan zavrnila. Bilo je jasno, da ga ni ljubila. Po očetovi smrti so Jane, njena sestra in mati nekaj časa živeli pri Frankovi družini v Soutamptonu, preden so se preselili v Chawton. Bogati brat Edward je imel posestvo s kočico, kjer je svojima sestrama in materi dovolil stanovati. Danes je ta dom muzej, ki predstavlja priljubljeno turistično in romarsko točko.
Jane Austen je živela in pisala svoje poznejše romane v Chawtonu. Leta 1816 je začela bolehati. Umrla je v svojem enainštiridesetem letu.
Njeno najbolj znano delo je Prevzetnost in pristranost, ki je primer njene duhovite kritike navad takratne družbe. Skladno s takratno prakso ženskih avtoric, je Jane Austen objavljala anonimno.
 

Bibliografija

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam