Libby Gleeson

Libby Gleeson

(Avtor)

Libby Gleeson (1950) je avstralska pisateljica, ki se že skoraj trideset let posveča pisanju. Odraščala je v številčni družini (bila je tretji otrok od šestih). Ker niso bili zelo premožni in niso imeli ne televizije ne računalnika, so bile knjige in branje edino razvedrilo. Med študijem zgodovine na univerzi v Sydneyju se je zelo rada udeleževala raznih aktivnosti na univerzi ali v mestu. Nato je dve leti poučevala v bližnjem mestecu, kasneje pa je živela najprej v Italiji, kjer je učila angleški jezik, potem pa še v Angliji, kjer je predavala kreativno pisanje, spoznala bodočega moža in napisala svoj prvi roman. Z možem, s katerim je kasneje imela tri hčere, se je vrnila v Avstralijo, kjer se je kmalu posvetila izključno pisanju. Njen repertoar zajema slikanice, romane za otroke in mladino ter scenarije za televizijo in poučne knjige z napotki glede pisanja.
Za več informacij o pisateljici in njenih delih obiščite http://www.libbygleeson.com.au/index.html

Nagrade

  • 1985 – Finalistka za New South Wales State Literary Awards in Children's Book Council of Australia je priporočilo delo Eleanor, Elizabeth
  • 1988 – Children's Book Council of Australia Award (častna knjiga) in finalistka za Victorian Premier's Awards za delo I Am Susannah
  • 1993 – Children's Book Council of Australia Award (častna knjiga) za delo Where's Mum?
  • 1991 – IBBY za delo Dodger
  • 1992 – Children's Literature Peace Prize za delo Dodger in Prime Minister's Multicultural Awards (zmagovalka v kategoriji slikanic) za delo Big Dog
  • 1993 – Finalistka za Prime Minister's Multicultural Awards (v kategoriji slikanic) za delo Mum Goes To Work
  • 1997 – Children's Book Council of Australia Award (knjiga leta) za delo Hannah Plus One in Lady Cutler Award za zasluge v otroški literaturi
  • 2000 – Children's Book Council of Australia Award (častna knjiga) in finalistka za New South Wales State Literary Awards za delo Hannah And The Tomorrow Room, ter Bologna Ragazzi Award (v kategoriji za otroško leposlovje) za delo The Great Bear
  • 2002 – Children's Book Council of Australia Award (knjiga leta) za delo An Ordinary Day in Young Australian Readers Award za delo Dear Writer
  • 2004 – Children's Book Council of Australia Award (častna knjiga) in finalistka za New South Wales State Literary Awards za delo Shutting The Choocks In
  • 2007 – Children's Book Council of Australia Award (najboljša otroška knjiga) za delo An Ordinary Day in Member of the Order of Australia Award (AM)
  • 2011 - NSW Premier's Literary Award in Dromkeen Medal

Bibliografija

Najpomembnejša dela
Mladinsko leposlovje:
  • eanor, Elizabeth – 1984
  • • I Am Susannah – 1987
  • Dodger – 1990
  • Love me, love me not – 1993 
  • Refuge – 1998
  • Mahtabina zgodba (Mahtab's Story) – 2008
  • Red – 2012
Otroško leposlovje:
  • Hannah Skating on Sand – 1994 
  • Hannah Plus One – 1996
  • Queen of the Universe – 1997 
  • Hannah And The Tomorrow Room – 1999
  • Dear Writer – 2000
  • The Rum Rebellion – 2001 
  • Hannah The Famous – 2004
  • Ray's Olympics – 2006
  • Clancy's Long Walk – 2007
  • Happy Birthday x3 – 2007

Slikanice:
  • One Sunday – 1988
  • Big Dog – 1991
  • Where's Mum? – 1992
  • Mum Goes To Work – 1992
  • Uncle David – 1992 
  • Sleep time – 1993
  • The Princess and the Perfect Dish – 1995
  • The Great Bear – 1999
  • An Ordinary Day – 2001
  • Shutting The Chooks In – 2003
  • Cuddle Time – 2004
  • Amy And Louis – 2006
  • A Simply Spectacular Hat – 2009
  • Clancy & Millie and the Very Fine House – 2009
  • Look a Book – 2011
  • I am Thomas – 2011
  • Banjo & Ruby Red – 2013
Neleposlovje:
  • Writing Hannah: On Writing For Children – 1999
  • Making Picture Books – 2003
  • Writing Like A Writer – 2007
Scenariji:
  • Bananas In Pyjamas – 1992
  • Magic Mountain – 1997
Ogrlica in darilo

Ogrlica in darilo

Libby Gleeson

Mahtabina zgodba

Mahtabina zgodba

Libby Gleeson