Margaret Mahy

Margaret Mahy

(Avtor)

Margaret Mahy (1936 – 2012) se je rodila leta 1936 na Novi Zelandiji in živela v hiši, ki jo je deloma zgradila sama, z razgledom na Governors Bay. Že od mladih nog jo je spremljala posebna ljubezen do pripovedovanja zgodb – svojo prvo pripoved je napisala pri sedmih letih. Bila je izjemno cenjena avtorica z obsežnim opusom del za otroke, leposlovja za mladino in odrasle z domišljijsko-fantazijskim pridihom, katere temelj so medčloveški odnosi in odraščanje, pisala pa je tudi poezijo, dramska besedila in se v zadnjem obdobju uveljavlja kot avtorica izredno tankočutno ubesedenih esejističnih besedil. Njena dela so bila prevedena v številne tuje jezike.
Leta 1985 je Mahyjeva ustanovila štipendijski sklad Margaret Mahy Fees Scholarship na canterburyski univerzi. Leta 1991 pa je New Zealand Children's Book Foundation uvedel nagrado za prepoznavanje odličnosti v otroški literaturi, tisku in pismenosti, poimenovano po avtorici – The Margaret Mahy Medal Award.

Nagrade

  • 1970 – Esther Glenn Award za delo A Lion In The Meadow
  • 1982 – Carnegie Medal za delo The Haunting
  • 1993 – AIM Children's Book Award za delo Underrunners
  • 1984 – Carnegie Medal za delo The Changeover: A Supernatural Romance
  • New Zeland Post Book Award for Children and Young Adults za delo 24 ur
  • 2001 - Esther Glenn Award za delo 24 ur
  • 2002 – An Honour Award in the Senior Fiction category at the New Zealand Post Children's Book Awards za delo The Riddle of the Frozen Phantom
  • 2005 - Phoenix Award za delo The Catalogue of the Universe
  • Order of New Zealand za mednarodno priznan prispevek k otroški literaturi
  • 2006 - Andersenova nagrada za prispevek k otroški literaturi, ki Margaret Mahy uvršča ob bok največjih sodobnih mojstrov pisane besede in Honour Award in the Senior Fiction category of the New Zealand Post Children's Book Awards za delo Kaitangata Twitch
  • 2007 - Phoenix Award za delo Memory
  • 2008 – Picture Boston Globe–Horn Book Award za delo Bubble Trouble
  • 2011 - Book of the Year Award za delo The Moon and Farmer McPhee

Bibliografija

Najpomembnejša dela in dela, ki so izšla po letu 2000:
  • A Lion in the Meadow – 1972
  • The Haunting – 1982
  • The Changeover: A Supernatural Romance – 1984
  • The Catalogue of the Universe – 1985
  • Memory – 1987
  • The Underruners – 1992
  • 24 ur (24 Hours) – 2000
  • Down the Dragon's Tongue – 2000
  • A Dissolving Ghost: Essays and More – 2000
  • The Riddle of the Frozen Phantom – 2001 
  • Dashing Dog! – 2002
  • Alchemy – 2002
  • Don't Read This! – 2004
  • Zerelda's Horses – 2005 
  • Maddigan's Fantasia – 2005 – posneta je bila tudi TV-serija z Michaelom Hurstom, Timom Balmeom in Danielle Cormack
  • Kaitangata Twitch – 2005
  • Portable Ghosts – 2006 
  • Down the Back of the Chair – 2006 
  • Family Surprises – 2006 
  • Bubble Trouble – 2008 
  • The Magician of Hoad – 2008
  • Awesome Aotearoa: Margaret Mahy's History of New Zealand – 2009
  • The Dark Blue 100-ride Bus Ticket – 2009 
  • The Word Witch – 2009 
  • Organ Music – 2010 
  • The Moon and Farmer McPhee – 2010 
  • The Margaret Mahy Treasury – 2011 
  • Footsteps Through the Fog – 2012 
 
24 ur

24 ur

Margaret Mahy