Mark Twain

Mark Twain

(Avtor)

Mark Twain je psevdonim, ki si ga je nadel Samuel Langhorne Clemens (1835–1910). Doma je bil z juga ZDA, potem pa se je preselil na Zahod, nato na Vzhod in nazadnje v Evropo ter potoval po svetu – in spet nazaj; življenje se mu je izteklo v Connecticutu. Tekom svojega razgibanega življenja je bil Twain dopisnik za časopis, krmar na parniku, rudosledec, odrski komedijant … Je eden najbolj znanih mladinskih ameriških pisateljev. Psevdonim si je izbral zato, ker je »mark twain« zaklical merilec, ko je bil veliki parnik s kolesom v dva sežnja globoki vodi, kar je bila najmanjša še varna globina. Bolj prepoznaven in slaven je postal, ko se je njegov roman »The Celebrated Jumping Frog of Calvaras County« pojavil v New York Saturday Press, novembra 1865. Njegovi najbolj znani deli sta Prigode Toma Sawyerja in Prigode Huckleberryja Finna. Napisal je osemindvajset knjig in številne kratke zgodbe, pisma ter skice.
Mark Twain ima še danes širok krog oboževalcev in ljubiteljev njegovega dela. Njegova domača hiša je odprta za obiskovalce kot muzej v Hannibalu, v New York Cityu pa organizirajo vodene oglede Twainovih priljubljenih kotičkov, ki jih je obiskal vsako leto okoli rojstnega dne.

Za več informacij o avtorju in njegovih delih obiščite  http://www.cmgww.com/historic/twain/about/writings.htm

Bibliografija

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam