Mark Twain

Mark Twain

(Avtor)

Mark Twain je psevdonim, ki si ga je nadel Samuel Langhorne Clemens (1835–1910). Doma je bil z juga ZDA, potem pa se je preselil na Zahod, nato na Vzhod in nazadnje v Evropo ter potoval po svetu – in spet nazaj; življenje se mu je izteklo v Connecticutu. Tekom svojega razgibanega življenja je bil Twain dopisnik za časopis, krmar na parniku, rudosledec, odrski komedijant … Je eden najbolj znanih mladinskih ameriških pisateljev. Psevdonim si je izbral zato, ker je »mark twain« zaklical merilec, ko je bil veliki parnik s kolesom v dva sežnja globoki vodi, kar je bila najmanjša še varna globina. Bolj prepoznaven in slaven je postal, ko se je njegov roman »The Celebrated Jumping Frog of Calvaras County« pojavil v New York Saturday Press, novembra 1865. Njegovi najbolj znani deli sta Prigode Toma Sawyerja in Prigode Huckleberryja Finna. Napisal je osemindvajset knjig in številne kratke zgodbe, pisma ter skice.
Mark Twain ima še danes širok krog oboževalcev in ljubiteljev njegovega dela. Njegova domača hiša je odprta za obiskovalce kot muzej v Hannibalu, v New York Cityu pa organizirajo vodene oglede Twainovih priljubljenih kotičkov, ki jih je obiskal vsako leto okoli rojstnega dne.
Za več informacij o avtorju in njegovih delih obiščite  http://www.cmgww.com/historic/twain/about/writings.htm

Bibliografija

  • Advice for Little Girls – 1867 
  • The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County – 1867
  • General Washington's Negro Body-Servant – 1868 
  • My Late Senatorial Secretaryship – 1868 
  • The Innocents Abroad – 1869 
  • Memoranda – 1870 
  • Mark Twain's Autobiography and First Romance – 1871 
  • Roughing It – 1872 
  • The Gilded Age: A Tale of Today – 1873 
  • Sketches New and Old – 1875 
  • Old Times on the Mississippi – 1876 
  • The Adventures of Tom Sawyer – 1876 
  • A True Story and the Recent Carnival of Crime – 1877 
  • Punch, Brothers, Punch! and other Sketches – 1878 
  • A Tramp Abroad – 1880 
  • 1601: Conversation, as it was by the Social Fireside, in the Time of the Tudors – 1880 
  • The Prince and the Pauper – 1882 
  • Life on the Mississippi – 1883 
  • Adventures of Huckleberry Finn – 1884 
  • A Connecticut Yankee in King Arthur's Court – 1889 
  • The American Claimant – 1892 
  • Merry Tales – 1892 
  • The £1,000,000 Bank Note and Other New Stories – 1893 
  • Tom Sawyer Abroad – 1894 
  • Pudd'n'head Wilson – 1894 
  • Tom Sawyer, Detective – 1896 
  • Personal Recollections of Joan of Arc – 1896 
  • How to Tell a Story and other Essays – 1897 
  • Following the Equator – 1897 
  • The Man That Corrupted Hadleyburg – 1900 
  • Edmund Burke on Croker and Tammany – 1901 
  • A Double Barrelled Detective Story – 1902 
  • A Dog's Tale – 1904 
  • King Leopold's Soliloquy – 1905 
  • The War Prayer – 1905 
  • The $30,000 Bequest and Other Stories – 1906 
  • What Is Man? – 1906 
  • Christian Science – 1907 
  • A Horse's Tale – 1907 
  • Is Shakespeare Dead? – 1907 
  • Captain Stormfield's Visit to Heaven – 1909 
  • Letters from the Earth – 1909 
  • Queen Victoria's Jubilee – 1910 
  • Mark Twain's Autobiography – 1924 
  • Mark Twain's Notebook – 1935 
Tom Sawyer

Tom Sawyer

Mark Twain

Huckleberry Finn

Huckleberry Finn

Mark Twain