Tom Sawyer
Print Facebook Mark Twain

Tom Sawyer

14,95 EUR (mehka vezava)
Pošlji povpraševanje
Poštnina je brezplačna

Tom Sawyer s teto Polly in polbratom Sidom živi v majhnem kraju St. Petersburg ob obrežju Misisipija. Navihani fant ljubi pustolovščine, prav tako pa tudi njegov prijatelj Huck Finn, osiroteli deček, s katerim preživlja svoj prosti čas. Tomove misli od potepanja občasno odvrne le eno dekle, Becky Thatcher. Svojo naklonjenost ji dokaže tudi tako, da namesto nje prevzame krivdo za strgano učiteljevo knjigo.
Neke noči se oba fanta znajdeta na mestnem pokopališču, kjer sta priči umoru – Indijanec Joe, dolgoletni zloglasni nepridiprav, kruto ubije zdravnika, krivdo pa naprti naivnemu in vselej pijanemu pogrebniku. Nedolžne igre, kot je piratska pustolovščina, zaradi katere se Tom s prijateljema pojavi celo na lastnem pogrebu, se spremenijo v nekaj resnejšega. Toma tlačijo more in vest mu ne da miru, da ne bi razkril resnice. Toda kako naj to stori, ne da bi morilec našel in ubil njega in Hucka?

Zgodba romana Prigode Toma Sawyerja, ki je izšel leta 1876, se dogaja ob reki Misisipi nekje v petdesetih letih devetnajstega stoletja, po mehiški vojni in pred ameriško državljansko vojno – se pravi v času, preden je predsednik Abraham Lincoln z razglasom osvobodil ameriške sužnje.
Knjiga je obogatena z opisom oseb, značilnostmi dobe, navajamo vire, ki bodo v pomoč pri branju, ter podajamo vprašanja v razmislek in predloge za razpravljanje o prebranem. Zgodbo dopolnjujejo privlačne ilustracije.

 

Zbirka Prve prave mladim bralcem ponuja skrajšane različice klasičnih svetovnih in domačih literarnih del s privlačnimi ilustracijami. Stremi k temu, da obdrži kakovostno raven izvirnih del in hkrati literaturo naredi dostopno večini bralcev, tudi tistim, ki sicer morda po njej ne bi posegli. Ne gre za krnjenje zgodb, pri katerem bi zasuli s ploho dogodkov iz izvirnega romana ali suhoparno podali povzetek izvirne zgodbe ter tako bralcu ponudili zgolj informativno bralsko izkušnjo. Pri predelavi v skrajšano različico ostajamo zvesti zgodbi, pripovednemu slogu in literarnim osebam v izvirniku. S tem bralcu dajemo možnost, da razvije zanimanje za izvirno pripoved, izkusi in ceni avtorjevo bogastvo besedišča in slog, se vživi v motive in teme in se tako navduši za branje izvirnika. K temu spodbujamo in vzgajamo v poglavju Po branju, koder pojasnjujemo odstopanja od izvirnika, čas nastanka, teme in simboliko ter podajamo vprašanja v razmislek o prebranem delu, ki bodo v pomoč tako učencem kot učiteljem pri njihovem delu. Za tiste, ki kljub temu morda ne bodo nikoli posegli po izvirniku, zbirka Prve prave ponuja dostop do čudovitih zgodb, odlično zasnovanih oseb in pomembnih moralnih dilem in vprašanj, na katere sicer morda nikoli ne bi naleteli. Hkrati pa predstavlja vrhunski bralski užitek.

Ilustrator: Judith Hunt
Prevod: Meta Osredkar
Kategorije: Tretje triletje OŠ, Srednješolci
Poreklo: ZDA
 
Vezava: mehka vezava
Obseg: 64 strani
Dimenzije: 130 mm x 195 mm x 8 mm
ISBN 13: 9789612721343
Datum izdaje: februar 2014

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam