Saša Pavček

Avtorica

Saša Pavček se je rodila v Ljubljani, je diplomirana dramska in filmska igralka, pesnica, esejistka in dramatičarka, redna profesorica na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, kjer je 1983 diplomirala.
Leta 1986/1987 se je izpopolnjevala v Parizu in tam tudi igrala v Théâtre Arcane vlogo Sarah v Pinterjevem Ljubimcu. V Parizu je nastopila tudi z dvojezičnimi recitali slovenske poezije Edvarda Kocbeka, Marka Kravosa in Franceta Prešerna.
Od 1985 je stalna članica SNG Drama Ljubljana, od 2000 ima status prvakinje.
Odigrala je več kot 120 različnih vlog v gledališču, v filmih in na televiziji, je nosilka klasičnega in modernega repertoarja, med drugim je odigrala: Ofelijo v Shakespearovem Hamletu, Schillerjevo Marijo Stuart, Vanjo in Ranevsko v Češnjevem vrtu Čehova ter Irino v Treh sestrah, Bogomilo v Smoletovem Krstu pri Savici, Goldonijevo Krčmarico Mirandolino, Nušićevo Gospo ministrico, De Fillippovo Filumeno Marturano, Vito v Atkinsonovi drami Vita & Virginija, Elmiro v Molièrovem Tartuffu, slikarko Galactio v Barkerjevih Slikah z usmrtitve, Antigono v Jovanovićevi Antigoni in Tejersiasa v Sofoklejevi, Mamo in Babico v Angelu pozabe Maje Haderlap, Valery v Mc'Pherson: Jez, Valerie v Rezinem Bogu masakra itd.
Za igralsko in literarno delo je prejela dvaindvajset nagrad in nominacij, med njimi: nagrado Prešernovega sklada (2000), dvakrat Severjevo (1982, 1992), Zlato ptico (1982, za plesno umetnost), Borštnikovo (2007), Kocjančičevo (2010, za igralsko in literarno delo), Veljko Maričič (1986), filmsko nagrado Vesna (2011)
Leta 2005 je pri MIŠ založbi objavila knjigo dram in esejev Na odru zvečer, knjižni prvenec je zastopal Slovenijo na knjižnem sejmu v Frankfurtu. Knjiga je bila prevedena v španščino l. 2011: Esta noche en escena. Njena dramatika je zastopana v antologijah v makedonskem, ruskem in angleškem jeziku.
Leta 2010 je izšla pesniška zbirka Obleci me v poljub (prevedena je v španski jezik, izšla je 2011 v Buenos Airesu pod naslovom Vistime con un beso – prevod: Ana Cecilia Prenz , prevedena je tudi v ruščino – Žana Perkovskaja; leta 2017 so pesmi izšle v italijanščini v zbirki poezije Toneta, Marka in Saše Pavček pod naslovom Meni je lep ta svet/ A me piace questo mondo, prevod: Jolka Milič, uvod: Saša Pavček). Poezija je zastopana v antologiji slovenske poezije na Češkem.
Leta 2017 je izšla v Banja Luki dvojezična knjiga poezije, esejistike in dramatike U srčanom džepu/ V srčnem žepu, v prevodu Željka Perovića.
Leta 2014 je izšla pravljica Zakaj je polje jezero, ki je prejela znak kakovosti za mladinsko literaturo Zlata hruška 2015 in leta 2017 nominacijo za nagrado Desetnica društva slovenskih pisateljev za najboljše mladinsko literaturo zadnjih treh let.

Napisala je dramska besedila: Čisti vrelec ljubezni, komedijo Al en al dva, ki je leta 2004 prejela mednarodno literarno nagrado Umberto Saba, ter leta 2007 dramsko balado Pod snegom. Vsa njena dramska besedila so bila predlagana za nagrado Slavka Gruma za dramatiko, dela so prevedena v več jezikov, uprizorjena pa so bila v SNG Drama v Ljubljani, Mini Teater Ljubljana, Prijedoru, Hercegnovem in Londonu (Tristan Bathes Theatre).

Piše tudi eseje o gledališču, kulturi, umetniški besedi, disleksiji, portrete umetnikov, spremne besede je napisala za knjižna dela Toneta Pavčka in Dušana Jovanovića. Radijska igra Arija je bila leta 2015 nagrajena z Unescovo nagrado Mir in prijateljstvo med narodi v Iranu.

Nagrade

Nagrade

 • 2012 - Posebno priznanje strokovne žirije Mednarodni filmski festival v Aubagnu: Jelka Novak Dvornik Kruha in iger (TV Slovenija)
 • 2011 - Vesna za najboljšo stransko žensko vlogo 14. Festival slovenskega filma, Portorož: Jelka Novak Dvornik Kruha in iger (TV Slovenija)
 • 2010 - Nagrada Alojza Kocjančiča (za ohranjanje jezikovnega izročila in jezika slovenske Istre) Obalne občine: vloge v uprizoritvah Bužec on, bušca jaz, Krčmarica Mirandolina, Gospa ministrica in dramsko besedilo Al’ en al’ dva?
 • 2009 - Žlahtna komedijantka 18. Dnevi komedije, Celje: Ministrica Nušić Gospa ministrica (Gledališče Koper, SNG NG)
 • 2008 - Mir in prijateljstvo med narodi 9. Mednarodni radijski festival v Esfahanu: radijska igra Arija v režiji Alena Jelena (Radio Slovenija)
  2007
  Borštnikova nagrada 42. Borštnikovo srečanje, Maribor: Elmira Molière Tartuffe ali Prevarant, Léonida Labiche, Strauß Šparovček (DLj)
 • 2004 - Nagrada Umberta Sabe 7. mednarodni literarni natečaj Trieste Scritture di Frontiera: dramsko besedilo Al’ en al’ dva?
 • 2003 - Žlahtna komedijantka 12. Dnevi komedije, Celje: Vera Głowacki Četrta sestra (DLj), Mirandolina Goldoni Krčmarica Mirandolina (Gledališče Koper)
 • 2002 - Zlata školjka (ob dvestoti ponovitvi uprizoritve) 9. Primorski poletni festival: Luča Tomšič Bužec on, bušca jaz (Primorski poletni festival)
 • 2000 - Nagrada Prešernovega sklada Ljubljana: Luča Tomšič Bužec on, bušca jaz (Primorski poletni festival), Estrella Calderón de la Barca Življenje je sen, Varja Čehov Češnjev vrt (DLj)
 • 1999 - Nagrada Veljka Maričića 6. Mednarodni festival malih odrov Reka: Džicuko Honda Mišima, Hočevar Obisk (DLj, Wiener Festwochen)
 • 1992 - Nagrada Sklada Staneta Severja Škofja Loka: Marija Stuart Schiller Marija Stuart, Natalija Oranijska Kleist Princ Homburški, Gretchen Tabori Mein Kampf, Marija Horváth Vera ljubezen upanje, Giacinta Goldoni Počitniška trilogija, Majorka Lenz Domači učitelj ali Prednosti privatne vzgoje in zlasti Uršula Strniša Samorog (DLj)
 • 1982 - Zlata ptica Zveza socialistične mladine Slovenije: za plesno umetnost
  Nagrada Sklada Staneta Severja za študente igre Škofja Loka: Služkinja Ionesco Učna ura (AGRFT)
 • 1978 - Zlata Linhartova značka Zveza kulturnih organizacij Slovenije: za amatersko gledališko dejavnost
  Zlata festivalska maska 22. Festival dramskih amaterjev Jugoslavije, Trebinje: Veronika Deseniška Župančič Veronika Deseniška (Šentjakobsko gledališče)

Nominacije

 • 2017 - nominacija za Desetnico DSP za mladinsko literaturo zadnjih treh let
 • 2008 - nominacija za Nagrado Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo, za dramo Pod snegom
 • 2005 - nominacija za Nagrado Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo, za komedijo Al’ en al’ dva?
 • 2003 - nominacija za Nagrado Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo, za dramski prvenec Čisti vrelec ljubezni
 • 2001 - nominacija za najboljšo TV-igralko – Viktor za vlogo Mame v TV-nanizanki Peta hiša na levi
 • 1993 - nominacija za Slovenko leta, za vloge, odigrane v SNG Drama Ljubljana

Bibliografija

Spletna trgovina uporablja piškotke. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo.
Sprejemam vse piškotke
Več informacij
Hvala za vaše soglasje in prijavo na e-novice
Zapri
Izdelki z nadstandardnimi lastnostmi

Za nekatere naše izdelke je možen le osebni prevzem, saj so po teži ali dimenziji neustrezni za pošiljanje.

Za nekatere naše izdelke je možen le osebni prevzem, saj so po teži ali dimenziji neustrezni za pošiljanje.

V kolikor imate v košarici več izdelkov lahko izdelek nadstandardne teže ali dimenzije naročite posebej.

Za več informacij nas kontaktirajte. Z veseljem vam bomo pomagali.

Napaka pri posodabljanju košarice

Iskreno se vam opravičujemo za nastalo težavo.

Prosimo kontaktirajte nas na info@miszalozba.com za nadaljno pomoč.

Napaka pri iskanju

Iskreno se vam opravičujemo za nastalo težavo.

Prosimo kontaktirajte nas na info@miszalozba.com za nadaljno pomoč.

Napaka pri prijavljanju na novice

Iskreno se vam opravičujemo za nastalo težavo.

Prosimo kontaktirajte nas na info@miszalozba.com za nadaljno pomoč.