Obleci me v poljub
Print Facebook Saša Pavček

Obleci me v poljub

25,95 EUR (trda vezava)
Na zalogi
V košarico
Poštnina je brezplačna

Priložen CD z zvočnim posnetkom avtoričine interpretacije pesmi.

  • Najlepša slovenska knjiga 2011


Z osupljivo iskrenostjo in s pristnim doživetjem nas lirika Saše Pavček potegne v najobčutljivejši del človeške duše, zavezane ljubezni. Verzi so jasni, čutni, ponekod v sonetni obliki, v njih se razprostirata moč in nemoč ljubezenskega odnosa. Njena poezija ni hermetična, zavita v težko razpoznavne metafore, marveč bralca prepriča z naravno in predvsem globoko občutenim doživetjem, s katerim nagovarja ljubljeno osebo. Zdi se, da ji ljubljeni ne predstavlja le vira tuzemske ljubezni, marveč skozi njega išče transcendenco, svojo pisavo, svoj pesniški glas.

Biti v dvoje, v pesmi dveh je njen moto, ki se skozi zbirko kaže v različnih legah: je častilka brezpogojne ljubezni, oboževalka njegovega telesa, duha, je čakajoča, ljubosumna, razprta med upanje in privid, iščoča glasbo v odmevu njegovega imena, je tiho čuteča in hkrati vedno krvava pod kožo, je zver, s slovesom in smrtjo sprijaznjena in hvaležna. Vmes med kipečimi čustvi se prikrade tudi kanček humorja, samoironije ter vesela norost osvobojene duše. Skratka, če verjamemo verzu Obleci me v poljub in ne sprašuj, če me kaj greje, nam zbirka prinaša predvsem človeško toplino.

Kategorije: Poezija
Poreklo: Slovenija
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 80 strani
Dimenzije: 145 mm x 220 mm x 19 mm
ISBN 13: 9789612720292
Datum izdaje: november 2010

Recenzije

Saša Pavček: Obleci me v poljub

Majda SušaSaša Pavček: Obleci me v poljub, 17.01.2011

... Pesmi govorijo o ljubezni, ki jo lirski subjekt doživlja in živi, in jih tako zelo “živetih” in ne “neizživetih” v slovenski literaturi pravzaprav nismo vajeni. V bralcu (še zlasti ženskem najbrž) vzbudijo neko nedoločljivo bolečino. ... Ljubezensko poezijo, ki jo avtorica oblikuje z živo metaforo, izvirnim besedjem in je vsa prekrvavljena s človekovim koprnenjem po drugem, hlepenjem po poljubu in besedah, ki vznemirjajo in pomirjajo nemirno dušo, je Saša Pavček z izjemno dinamiko in igralsko očarljivostjo, ki ji ni manjkalo ne čutnosti ne zasanjanosti, ne strasti ne duhovitosti, pa tudi bridkega ne, z imenitnimi glasbeniki postavila torej pred gledalca. ... Celotna predstava tako sublimna in govorjena z visoko kultiviranostjo slovenskega knjižnega jezika, da estetski doživljaj mimogrede potegne gledalca iz realnosti in mu ustvari iluzijo nekega drugega in lepega sveta. In to je čarobno.

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam