Shaun Tan

Shaun Tan

(Avtor, Ilustrator)

Shaun Tan je avtor in ilustrator večkrat nagrajenih otroških knjig. Rodil se je leta 1974 v Fremantlu v Avstraliji. Že v otroštvu je zelo rad risal in pisal. Leta 1990 so prvič objavili njegove ilustracije v avstralski reviji Aurealis. V srednji šoli je bil navdušen nad različnimi predmeti (kemija, fizika, zgodovina itd.), ampak na koncu se je vseeno odločil za ilustracijo in dokončal študij umetnosti, angleškega jezika in zgodovine na University Of Western Australia. Večinoma riše v črno-beli tehniki, preizkusil se je tudi z barvami, navdih pa jemlje od vsepovsod. Po njem se imenuje nagrada za mlade umetnike, ki jo sponzorira mesto Subiaco in je namenjena spodbujanju kreativnosti mladih. Veliko njegovih knjižnih del tudi uprizarjajo v raznih gledališčih. Leta 2010 je bil častni gost na 68. prireditvi World Science Fiction Convention v Melbournu. Sodeloval je tudi pri kar nekaj animiranih filmih kot so WALL-E in režiral kratki film po knjigi The Lost Thing za katerega je prejel oskarja. Poleg številnih drugih nagrad, ki jih je prejel za svoje delo je leta 2011 prejel tudi prestižno Astrid Lindgren Memorial Award.
Za več informacij o avtorju in njegovih delih obiščite http://www.shauntan.net/

Nagrade

  • 1998 – Crichton Award in najboljša knjiga leta po mnenju Children's Book Council of Australia za delo The Viewer,
  • 1999 – Najboljša knjiga leta po mnenju Children's Book Council of Australia, Aurealis Conveners' Award za odličnost in Spectrum Gold Award za ilustracije za delo The Rabbits ter najboljša knjiga leta po mnenju Children's Book Council of Australia za delo The Playground 
  • 2000 – Ditmar Award za najboljše umetniško delo znanstvene fantastike in najboljša knjiga leta po mnenju Children's Book Council of Australia za delo Memorial
  • 2001 – Ditmar Award 2001 za najboljše umetniško delo, najboljša knjiga leta po mnenju Children's Book Council of Australia in največji profesionalni dosežek za delo The Lost Thing 
  • 2002 - Najboljša knjiga leta po mnenju Children's Book Council of Australia in New South Wales Premier's Literary Awards za delo The Red Tree 
  • 2007 – World Fantasy Award za najboljšega umetnika, New South Wales Premier's Literary Awards in najboljša knjiga leta po mnenju Children's Book Council of Australia za delo The Arrival
  • 2008 – Angoulême International Comics Festival Prize za najboljši strip za francoski prevod dela The Arrival
  • 2010 – Hugo Award za najboljšega profesionalnega umetnika, Adelaide Festival Award for Literature, Dromkeen Medal in South Australian Premier's Award za delo Zgodbe iz oddaljenega predmestja
  • 2011 – Academy Award za delo The Lost Thing, Astrid Lindgren Memorial Award, Ditmar Award za delo The Lost Thing, Hugo Award za najboljšega profesionalnega umetnika, Peter Pan Prize za švedski prevod dela The Arrival
  • 2014 – Ditmar Award in najboljša knjiga leta po mnenju Children's Book Council of Australia za delo Rules of Summer ter Locus Award

Bibliografija

kot avtor in ilustrator:
  • The Playground – 1997
  • The Lost Thing – 1999
  • The Red Tree – 2001
  • The Arrival – 2006
  • Zgodbe iz oddaljenega predmestja (Tales From Outer Suburbia) – 2008
  • Eric – 2008 
  • What Miscellaneous Abnormality Is That? – 2010 
  • The Bird King and other sketches – 2011 
  • The Oopsatoreum: inventions of Henry A. Mintox, with the Powerhouse Museum – 2012 
  • Sketches from a Nameless Land – 2012 
  • Suburban Odyssey – 2012 
  • Rules of Summer – 2013
kot ilustrator:
  • Pipe (James Moloney) – 1996
  • The Stray Cat (Steven Paulsen) – 1996
  • The Doll (Janine Burke) – 1997
  • The Half Dead (Gary Disher) – 1997
  • The Viewer (Gary Crew) – 1997
  • The Rabbits (John Marsden) – 1998
  • The Hicksville Horror (Nette Hilton) – 1999
  • The Puppet (Ian Bone) – 1999
  • Memorial (Gary Crew) – 1999
  • Pretty Monsters (Kelly Link) – 2008
  • Grimms Märchen (Philip Pullman) – 2013