Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen

(Avtor, Ilustrator)

Joke van Leeuwen je bila rojena v Haagu in je odraščala v okolju, naklonjenem vzpodbujanju kreativnosti. Pri štirinajstih letih se je z družino preselila v Belgijo, kjer je na bruseljski univerzi študirala zgodovino, na Kraljevi akademiji v Antwerpnu in inštitutu Sint Lukas pa še grafično oblikovanje.
 
Razvila je mnoge talente – piše romane, poezijo, otroško literaturo, ki jo tudi ilustrira, ukvarja se z igralstvom (na festivalu v Delftu je bila nagrajena za kabaret). Njena literarna dela so bila nagrajena že v več državah, avtorica pa je bila nominirana tudi za Andersenovo nagrado in Astrid Lindgren Memorial Award. Od leta 2014 je predsednica združenja pisateljev PEN in Flandern.
 
Za več informacij o pisateljici in njenih delih obiščite: 
http://www.jokevanleeuwen.com/Joke_van_Leeuwen/Home.html


Nagrade

  • 1980 – Zilveren Griffel in Gouden Penseel za delo Een huis met zeven kamers
  • 1982 – Zilveren Griffel za delo De metro van Magnus
  • 1986 - Zilveren Penseel in Gouden Griffel za delo Deesje
  • 1988 – Zilveren Griffel za delo We zijn allang begonnen, maar nu begint het echt in Deutsche Jugendliteraturpreis za delo Deesje
  • 1993 – Zilveren Griffel za delo Niet wiet, wel nel
  • 1995 – C. Budding'-prijs za delo Laatste lezers
  • 1996 – Zilveren Griffel za delo Ik ben ik
  • 1997 – Zilveren Griffel, Woutertje Pieterse-prijs in Gouden Uil za delo Čiv!
  • 1999 – Zilveren Griffel za delo Kukel ter Libris Woutertje Pieterseprijs in Jany Smelik Ibby-prijs za delo Bezoekjaren
  • 2002 – Nominacija za H.C. Andersen Prize and the Astrid Lindgren Memorial Award
  • 2004 – Die 7 Besten Bücher za delo Kweenie
  • 2005 – Plantijn Moretusprijs in Zilveren Griffel za delo Waarom een buitenboordmotor eenzaam is
  • 2007 – Herman de Coninskprijs za delo Andermans Hond in Gouden Penseel za delo Heb je mijn zusje gezien
  • 2010 – Gouden Ganzenveer za njeno celotno delo
  • 2012 – Constantijn Huygensprijs za njeno celotno delo
  • 2013 - AKO Literatuurprijs za delo Feest van het begin in James-Krüss-Preis

Bibliografija

Najpomembnejša in najnovejša dela:
  • Een huis met zeven kamers – 1979
  • Deesje – 1985
  • Duizend dingen achter deuren – 1988
  • We zijn allang begonnen, maar nu begint het echt – 1988
  • Het weer en de tijd – 1993
  • Čiv! (Iep!) – 1996
  • Kukel – 1998
  • Kind in Brussel – 1999
  • Kweenie – 2003
  • Leestekenen – 2003
  • Waarom een buitenboordmotor eenzaam is – 2004
  • Heb je mijn zusje gezien? – 2006
  • Wuif de mussen uit –2006
  • Fladderen voor de vloed – 2007
  • Een halve hond heel denken – 2008
  • Alles nieuw – 2008
  • Hoe is 't – 2010
  • Ko je oče postal grm (Toen mijn vader een struik werd) – 2010
  • Tikken tegen de maan – 2010 
  • Grijp de dag aan – 2010 
  • Waarom lig je in mijn bedje? – 2011
  • Half in de zee – 2012 
  • Feest van het begin – 2012 
  • Ozo Heppiejer – 2012 
  • Maar ik ben Frederik, zei Frederik – 2013 
  • Todje – 2013 
  • Houtje en Blauwtje – 2014

 
Ko je oče postal grm

Ko je oče postal grm

Joke van Leeuwen

Čiv!

Čiv!

Joke van Leeuwen