Fejk
Print Facebook Mina Lystad

Fejk

28,95 EUR (trda vezava)
Na zalogi
V košarico
Poštnina je brezplačna

Marie smo spoznali v knjigi Luzerka. Zdaj ne snema več spletnih videov, ampak piše za šolski časopis. Pisanje ji gre dobro od rok, zato ji urednica Magga nalaga čedalje več prispevkov. Vendar je šolski časopis med bralci vse manj priljubljen. Zato Magga svojo ekipo poduči, da je treba kdaj pa kdaj resnico tudi prirediti. Za klike! In čeprav se Marie zaveda, da to ni prav, prav tako sama začini intervju z najbolj kul fantom na šoli Tarjeijem. »Fake news« tako tudi v šolskem okolju postanejo glavna novica. Toda, kje so meje? Bo kljub porajajočim se dvomom požrla svoja načela in se dokopala do uredniškega mesta? Posledice lažnih novic pa niso nedolžne, kar ugotovi tudi Marie …

Delo naslavlja pomembno temo današnjega časa – lažne novice oz. dezinformacije, kakor se jim pravilneje reče. Motiv urednice Magge je reševanje časopisa. Čim bolj bo naslov vpadljiv, več bralcev bo privabil. Vendar, kakor v spremni besedi opozarja dr. Sonja Merljak Zdovc, »uredniška politika, ki dopušča objavljanje lažnih novic, uničuje odnose in življenja, kot izkusi Marie. Obenem krepi vsesplošno nezaupanje in ne nazadnje pripelje do tega, da se ljudje v družbi ne želijo izpostaviti. Na ključne položaje namesto njih pridejo tisti, ki jim je vseeno, kaj se bo o njih govorilo.«  

Roman Fejk je bil nominiran za norveško literarno nagrado ARK Children’s Book Prize 2019.

O prevajalki:
Marija Zlatnar Moe je leta 2003 doktorirala s področja književnega prevodoslovja. Zaposlena je na Oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer na dodiplomski stopnji poučuje prevajanje iz angleščine v slovenščino. Predavala pa je tudi na Visoki šoli za prevajalce in tolmače v Trstu in na Centru za raziskovanje Ibsena na Univerzi v Oslu. Raziskovalno se ukvarja s književnim prevajanjem, predvsem prevajanjem med majhnimi/perifernimi jeziki in prevajanjem dramatike, poleg tega pa tudi s prevajalsko didaktiko. Veliko njenih prevodov iz norveščine je namenjenih otrokom in mladini. Med njimi so slikanice za najmlajše (Polenček odpre muzej (Åshild Kanstad Johnsen, 2015) in Garmanovo poletje (Stian Hole, 2017), oboje KUD Sodobnost International), norveške otroške klasike (Čajna ženička, Alf Prøysen 2019, KUD Sodobnost International), prozna dela za večje otroke (prve tri knjige iz zbirke Doktor Proktor in dve knjigi iz zbirke Samson in Roberto (Didakta 2008–2015) in za mlajše (Luzerka in Fejk, Mina Lystad, MIŠ, 2020 in 2021) in starejše (Čez potok, ne čez most, Linn Skåber, 2020, KUD Sodobnost) najstnike.

Prevod knjige sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA) ter Evropske komisije, omenjeni instituciji tudi nista odgovorni za kakršna koli dejanja, ki bi lahko izhajala iz vsebine tega dela.

Prevod: Marija Zlatnar Moe
Kategorije: Tretje triletje OŠ
Poreklo: Norveška
Zvrst knjige: Mladinski roman
Priporočena starost: 12+
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 208 strani
Dimenzije: 140 mm x 205 mm x 22 mm
ISBN 13: 9789612724535
Datum izdaje: marec 2021

Recenzije

Mina Lystad: Fejk

Urška Bračko, Booknjiga, 24.04.2021

Mina Lystad je v Luzerko in Fejk postavila danes še kako aktualne tematike, o katerih se med najstniki najverjetneje premalo govori. Še manj pa bere. Če bi moji nekoč najstniški sestri dala v branje ta dva romana, bi ju zagotovo prebrala. Zakaj? Ker se jim avtorica približa na njihov nivoBesedilo je polno slenga, ki ga otroci med sabo uporabljajo tudi v resničnem življenju. Napisano je dinamično in zanimivo, s kratkimi poglavji, hitrimi preobrati, ki branje kar vlečejo naprej. V knjigah ne manjka niti sporočil, ki si jih danes še vedno mladi izmenjujejo med sabo. Fejk ima nekaj več kot Luzerka, bolje spoznamo že poznane karakterje, ki dobijo večjo globino. Odraščajo pred našimi očmi, najstniki pa bi se z njimi lahko poistovetijo. Le kdo ob prvi ljubezni ni bil sramežljiv in neroden? Le kdo ni šel v kino na prvi dejt in ni vedel kako naj se obnaša?

Če bi torej radi, da bi vaši otroci prebrali nekaj, kar bo njim slogovno blizu in “nedolgočasno”, kot sami radi rečejo, poskusite s Fejkom. Boste videli, kako se bodo zatopili v branje, po koncu pa bodo želeli, da ga še sami preberete. Nato se lahko o tako pomembni tematiki z njimi tudi pogovarjate. Danes še nekateri odrasli, ne znajo presoditi o pravih informacijah, kaj šele dezinformacijah. Preplavljeni smo z novicami in pomembno je, da znamo presoditi, katere so resnične.

Iz recenzije knjižne blogerke Booknjiga

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam