Luzerka
Print Facebook Mina Lystad

Luzerka

23,95 EUR (mehka vezava)
Na zalogi manj kot 50 kosov
V košarico
Poštnina je brezplačna
Trda vezava razprodana!
Pošlji povpraševanje
Poštnina je brezplačna

Marie je navadna. Ne nosi vpadljivih oblačil. Želi si, da bi imela takšne lase kot njena mega popularna sošolka Heddy, ampak se vsi poskusi klavrno končajo. Na splošno se ji vse ponesreči. Še dobro, da ima najboljšega prijatelja Espena, s katerim je lahko takšna, kakršna je. Njen učitelj nekega dne določi, da morajo vsi ustvariti nekaj, kar se bo prijelo na družbenih omrežjih. Marie objavi video o tem, kako nerodna je in na veliko presenečenje vseh v trenutku zaslovi. Všečki dežujejo in vsi se smejijo njenim poskusom, kako biti kul. Marie je vse bolj priljubljena. Toda, ali je vredno?

Prevod: Marija Zlatnar Moe
Kategorije: Tretje triletje OŠ
Poreklo: Norveška
Zvrst knjige: Roman
Priporočena starost: 12+
 
Vezava: mehka vezava
Obseg: 188 strani
Dimenzije: 135 mm x 200 mm x 18 mm
ISBN 13: 9789612725761
Datum izdaje: september 2022
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 188 strani
Dimenzije: 140 mm x 205 mm x 20 mm
ISBN 13: 9789612724207
Datum izdaje: avgust 2020

Recenzije

Mina Lystad: Luzerka

Nina Prešern, Gospodična knjiga, 14.10.2020

Marie pravi, da je navadna. Težko se poistoveti z vrstniki, sebe vidi v zelo bledih obrisih in reče si: “Luzerka.”  Jaz pa mislim, da je Marie v resnici zelo posebna, toda do tega spoznanja jo loči še lepa bera gneva. Beri naprej …

Marie odrašča nekje na Norveškem. Morda je stara 13, mogoče 14. Marie je zelo nesamozavestna najstnica. Želi si točno takih las, kot jih ima njena najbolj afnasta sošolka Heddy, točno takih oblačil, točno takega nasmeha in točno take priljubljenosti.

Toda Marie ve, da tudi če več ur vadi pred ogledalom, to ni ničemur podobno. Še več: ta poza, ta stajling, to oponašanje, to sploh ni ona! Kaj je torej storiti najstnici, ki v svojih globinah duše čuti, da posnemanje ni prava pot, a že spoznava, da slavni ‘Bodi to, kar si’ ni tako preprost, dokler si na -najst?

Marie odrašča ob pametnem telefonu in socialnih omrežjih. V prevodu to pomeni: “Vsi okoli mene so bolj všečkani, deljeni in označeni kot jaz, ena uboga reva, ki ji še filter ne pomaga.”

“Včasih je vera premikala gore, danes pa heštegi premikajo celine.”

Odrašča ob materi, blogerki, influencerki. Prikazana je kot karikatura vplivnice, ki cele dneve preizkuša šminke in se udeležuje sponzoriranih obiskov hotelov, da jih potem v storyju vzhičeno pokomentira z ‘Vauuuuu’. V Luzerki ne zmore mimo praznih angleških citatov ala ‘No beauty shines brighter than that of a good heart’. Z njimi neuspešno tolaži užaloščeno pubertetnico.


Luzerka Mine Lystad je v izvirniku izšla leta 2018. V slovenski jezik je roman prevedla Marija Zlatnar Moe. Kot prevajalko še ene izjemne knjige, ki sem jo predstavila to jesen, si jo spoznal v Čez potok, ne čez most. Luzerka izstopa z rožnato naslovnico, izjemno pa pritegne tudi minimalističnost odrezanega obraza (oči so izgubljene, vidiš?) in simbolom všečkanja, po katerem hrepenijo naši odvisni možgani.


Marie ljubi dolge pogovore z Aspenom. To je njen najboljši prijatelj in vzornik: Aspen je trmoglav in izjemno naravno samozavesten. Aspen ima vijolične lase, obleče nore barvne kombinacije odbitih oblačil in Aspen je neznansko kul, četudi del šole tega ne misli. Pa še riše, in to kako lepo! In smisel za humor ima. Je kar jasno, kaj se bo zgodilo Marie, a?

“Pri kupu stvari si super, samo nisi zelo dobra pri tem, da bi bila kul.”

Pred nami je ljubezenski trikotnik. Marie z vrha ljubosumno opazuje svojega izbranca, ki se na zabavi lupčka z drugo, z navadnico. In to ni Marie, šment. O ja, tudi odrasli bralci vemo, kako boli ta butasta prva zaljubljenost, ki se (skoraj) nikoli ne izide po tvojih hotenjih.


Luzerko lahko naročiš v spletni knjigarni založbe Miš. Poštnina je brezplačna.


Druga raven romana je prijateljski konflikt: Aspen v izginevanju, z Marie se namreč grdo spreta, nova wannabe best frendica postane Heddy. Tista Heddy, ki ima noro razvito instatno življenje in je že prava e-zvezda šole. To je tista Heddy, ki Marie kar na lepem ureja frizuro in ji da občutek, da pa vseeno ni taaakšna luzerka, kot si misli. Je Heddy iskrena? Samo enkrat lahko ugibaš.

Tretja, najočitnejša raven romana, so družbena omrežja in slava. V želji po pozornosti se dnevno sprehajamo po spletu tako mladi kot stari, zato nikar ne vihaj nosu, češ da Marie in druščina pretiravajo.


Luzerka je lani že dobila nadaljevanje, Fake, v katerem ima Marie opraviti z lažnimi novicami. Upam, da bomo čim prej dobili slovenski prevod.


Profesor Clas v Luzerki družbena omrežja uporabi kar za domačo nalogo. Tehnološko vzhičeni profesor svojim učencem zapove večtedensko viralno nalogo: ustvariti morajo svoj profil na kateremkoli družbenem omrežju s katerokoli temo že.

Za Heddy in podobne je to mala malica. Ona recimo svoj osnovni spletni profil obogati še z insta profilom svojih las (!), spet nekdo drug na spletne profile spravi svojega visokolajkanega psa, nekateri si s socialnimi omrežji pomagajo že povsem podjetniško, le Marie je tista, ki več tednov tuhta, s čim neki bi na spletu lahko izstopala.

Če misliš, da si luzer, na spletu pač nimaš drugih vlog, kot da si: luzer, ki gleda iz zasede, luzer, ki tiho lajka, luzer, ki le občasno komentira, luzer, ki zbira pogum, da bi delil, luzer, ki se posmehuje družbenim omrežjem, čeprav si tiho želi 5000 sledilcev …


PEDAGOŠKI NAMIG: O romanu Luzerka se bom z dijaki pogovarjala v bralnem krožku. Roman  je slogovno preprost in za izkušenejšega bralca docela nenaporen. V srednji šoli ga vidim predvsem zaradi teme: vpliv sodobnih spletnih aktivnosti na najstnika ter priznavanje samega sebe. Omogoča hitro vikend branje in sprostitev. Prav v teh dneh v šoli vsi živimo zelo stresno, smo v pričakovanju ponovnega šolanja na daljavo, in če lahko kot mentorica krožka v tem trenutkom kaj dam bralcem, je to Luzerka. Gotovo bomo debato razširili tudi z vprašanji: Kdo je luzer? Zakaj se tako počutim? Ali se ta občutek, ko odrastemo, preneha pojavljati?


Gonilo zgodbe, Marie in njeno domačo nalogo na Youtubu, bolje spoznaj ob branju romana. Premišljuj, kaj bi se za doseganje samozavesti, videnosti in sprejetosti na spletu šel ti. Bi drugim zaupal, kaj rad poslušaš v prostem času? Bi jim razkazal svojo sobo v IG storyju? Bi s sledilci delil podrobnosti svoje družine? Bi na splet obesil sebe v kopalkah?

Tukaj si že od nekdaj postavljam močne meje, pa zato nisem luzerka. Upam, da lahko tako na spletu dolgoročno preživiš tudi ti. Tudi Marie se strezni in samo sebe ugleda malo drugače.


Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam