Prikazni in pripomočki
Print Facebook Marcus Sedgwick

Prikazni in pripomočki

Prikazni in pripomočki so druga knjiga iz zbrike Krokarščine, ki pa se – značilno za Sedgwicka – tako kot prvi del z naslovom Poplava in podočnik odvija na gradu Drugoroki. Kot v vseh Sedgwickovih delih je tudi tu opaziti skrivnostno temačnost, ki jo avtor pripisuje najstniškemu darkerstvu. Delo pa odlikuje ne samo izbira perspektive – pripovedovalec je krokar Edgar, kar pomeni, da bralec dogodke doživlja skozi ptičje oči – ampak tudi avtorjeva poimenovanja literarnih junakov (Kresnica, Stari, Griževec),  ki ves čas držijo bralca v pasti: zaradi napetega pričakovanja in skrivnostnega dogajanja ne boste spustili knjige iz rok. Domiselne črno-bele ilustracije slikovito zaokrožijo in nadgradijo zgodbo o nenavadnih grajskih prebivalcih, ki jih nekateri primerjajo z legendarno družino Addams.

Edgar tokrat pripoveduje, kako so se na gradu spopadli z duhovi. Prvi je prosojno prikazen, ki je glavo nosila pod roko, opazil Griževec. Duh, ki naj bi se zadrževal v izgubljenem južnem krilu gradu, kamor ne sme stopiti človeška noga, vsak dan bolj vznemirja grajske prebivalce. Nekatere tako, da jih najdejo mrtve. Ker ima gospodar Valevin polne roke dela z izumljanjem stroja, ki bo odkril zaklad, s katerim bo družino rešil revščine, sta Kresnica in Edgar tista, ki se podata na lov za duhovi. Naloga pa bi bila bistveno lažja, če ravno takrat ne bi na grajska vrata potrkal stotnik Strahini, samooklicani lovec na duhove, ki položaj samo še poslabša …

http://www.krokarscine.si/

Ilustrator: Pete Williamson
Prevod: Meta Osredkar
Kategorije: Drugo triletje OŠ
Poreklo: Velika Britanija
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 280 strani
Dimenzije: 130 mm x 200 mm x 20 mm
ISBN 13: 9789612720674
Datum izdaje: januar 2012

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam