Marcus Sedgwick

Marcus Sedgwick

(Avtor, Ilustrator)

Marcus Sedgwick se je rodil leta 1968 in je poznan kot izvrsten angleški pisatelj, ilustrator in glasbenik. Preden se je resno posvetil pisanju knjig, ki jih tudi sam ilustrira, je delal kot kamnosek, rezbar in deset let posvetil založništvu mladinske literature, kjer se je ukvarjal tudi s prodajo knjig. Poleg tega pa je še vedno strasten bobnar in kitarist. Sam pravi, da je bil popolnoma običajen in srečen otrok. Najstniška leta je zaznamovalo darkerstvo – oblačil se je v črno in nosil čudne frizure –, kar je še danes moč zaslediti v njegovih delih. Medtem ko strokovnjaki njegove zgodbe označujejo kot temačne, pa med mladimi vedno najdejo pravo mesto.
 
Leta 1994 se je resno pričel ukvarjati s pisanjem in že za  prvo knjigo z naslovom Floodland (2000) prejel nagrado Branford-Boase za prvenec v mladinski literaturi. Njegovo prvo delo, prevedeno v slovenščino, je Slutenje (Miš 2006). Poleg mnogih prejetih nagrad v tujini je bilo pri nas uvrščeno na seznam posebej priporočenih knjig leta 2006, ki ga je pripravila Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo Knjižnice Otona Župančiča iz Ljubljane. Za njegove romane je težko opredeliti, kateri od skupin mladinske literature pripadajo, saj so povsem svojstveni in se v vsakem izmed njih prepletajo zgodovinski in problemski roman, fantazijska pripoved in dokumentarno pisanje ter elementi drugih zvrsti. Zato so njegova dela namenjena predvsem ožji skupini bralcev z najvišjimi zahtevami, tako mladostnikom kot odraslim.
Njegova prva knjiga za odrasle je bila objavljena leta 2014 pod naslovom A Love Like Blood. Danes preživlja dneve delno v mali vasici blizu Cambridga in delno v Alpah.
Za več informacij o avtorju in njegovih knjigah obiščite http://www.marcussedgwick.com/
 

Nagrade

  • Branford Boase Award (2001) za delo Foodland
  • Nominacija za nagrado Edgar Allan Poe, Independent Reading Association Award in Portsmouth Book Award (2001) za delo Witch Hill
  • Finalist Guardian Children's Fiction Prize, Carnegie Medal in Blue Peter Book Award (2002) za delo The Dark Horse
  • Nominacija za Guardian Award ter finalist Sheffield Book Award in Edgar Allan Poe (2003) za delo The Book Of Dead Days
  • Finalist Booktrust Teenage Prize (2006) za delo Slutenje
  • Dobitnik Booktrust Teenage Prize ter finalist Carnegie Medal in nominacija za Calderdale Book Of The Year Awards (2007) za delo Moj meč spet poje
  • Finalist Costa Children's Book Award (2007) za delo Rdeča kot kri, bela kot sneg
  • 2010 – Finalist za Carnegie Medal za delo Revolver 
  • 2011 – Finalist za Carnegie Medal za delo White Crow
  • 2013 – Finalist za Carnegie Medal za delo Midwinterblood
  • 2014 – Michael L. Printz Award za delo Midwinterblood
 

Bibliografija

  • Floodland – 2000
  • The Dark Horse – 2001
  • Witch Hill – 2001
  • The Book Of Dead Days – 2003
  • A Christmas Wish – 2003
  • Cowards – 2003
  • The Emperor's New Clothes (slikanica) – 2004
  • The Dark Flight Down – 2005
  • Slutenje (The Foreshadowing) – 2005
  • Moj meč spet poje (My Sword Is Singing) – 2006
  • Rdeča kot kri, bela kot sneg (Blood Red, Snow White) – 2007
  • The Kiss Of Death – 2008
  • Revolver – 2009
  • White Crow – 2010
  • Midwinterblood – 2011
  • She Is Not Invisible – 2013
 
Zbirke
Krokarščine (The Raven Mysteries): Poplava in podočnik (Flood And Fang) – 2009, Prikazni in pripomočki (Ghosts And Gadgets) – 2009, Norci in naključja (Lunatics And Luck) – 2010, Vapirji in volti (Vampires And Volts) – 2010, Magic And Mayhem – 2011, Diamonds And Doom – 2011 
• Cudweed: Cudweed's Birthday – 2011, Cudweed in Outer Space – 2012, Cudweed's Time Machine – 2013
• Elf Girl and Raven Boy: Fright Forest – 2012, Monster Mountains – 2012, Scream Sea – 2013, Dread Desert – 2013
Vampirji in volti

Vampirji in volti

Marcus Sedgwick

Norci in naključja

Norci in naključja

Marcus Sedgwick

Revolver

Revolver

Marcus Sedgwick

Prikazni in pripomočki

Prikazni in pripomočki

Marcus Sedgwick

Poplava in podočnik

Poplava in podočnik

Marcus Sedgwick

Slutenje

Slutenje

Marcus Sedgwick

Moj meč spet poje

Moj meč spet poje

Marcus Sedgwick