Primer Justin
Print Facebook Meg Rosoff

Primer Justin

To nenavadno in izvirno zgodbo o prijateljstvu, ljubezni in občutkih norosti odlikujejo zanimive besedne igre, vključno z naslovom, ki se kot rdeča nit vleče skozi ves roman – David Case spremeni svoje ime v Justin Case, za vsak primer (just in case), da bi tako ušel svoji usodi. Nenavadno pronicljivo proučevanje najstniške zmede, iluzij in halucinacij se začne in konča z nasmehom, čeprav se mestoma zdi, da je ironično poigravanje s čustvi in človeško usodo že samo po sebi usodno. Tretjeosebna pripoved ponuja obilo snovi za razmišljanje, pomen pa mora razbrati vsak sam.

David Case, 15-letni najstnik, pazi na svojega bratca Charlieja in ga le za las še pravočasno ulovi, ko le-ta skuša 'poleteti' skozi okno. Zgroženi najstnik si ne oddahne, temveč ugotovi, da sta potrebni le dve sekundi, ki ločita običajno vsakodnevno življenje od popolne katastrofe. Ob tem spoznanju v njem vznikne paranoja. Preimenuje se v Justina in si omisli namišljenega psa Fanta, popolnoma spremeni slog oblačenja in spozna ekscentrično fotografinjo Agnes, v katero se zaljubi, in prvič okusi tudi telesno ljubezen. Notranji boji pa so še vedno prisotni: so njegove blodnje le plod silovite adolescence ali morda bolezni?

Knjiga je prejela znak za kakovost otroških in mladinskih knjig ZLATA HRUŠKA.

Prevod: Ingrid Kovač Brus
Kategorije: Tretje triletje OŠ, Srednješolci
Poreklo: ZDA
Zvrst knjige: Roman
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 283 strani
Dimenzije: 140 mm x 205 mm x 23 mm
ISBN 13: 9789616630733
Datum izdaje: januar 2009

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam