Simpl

Življenje 22 letnega Simpla in njegovega 17 letnega brata Klebra je vse prej kot simpl. Kleber si želi najti svoj košček sveta pod soncem, Simplova edina skrb pa je gospod Zajko. Ko Kleber si želi študija,  in ko najde oglas, da štirje študentje iščejo dva cimra, se s Simplom odpravita na ogled. Kljub Simplovemu ''nenavadnemu'' obnašanju in nerodnim zapletom sklenejo dogovor. A gimnazijcu, kar preveč odraslemu za svoja leta in njegovemu bratu, ki je na ravni triletnika, se življenje popolnoma spremeni, ko se vselita v stanovanje živahnih, zaljubljenih in zabave željnih študentov.

Pisateljičin stil bo blizu tako mlajšim kot starejšim bralcem. Zelo subtilno predstavljena tako umska zaostalost kot najstniška želja po normalnem domu, v katerem nihče nikogar ne bo obsojal, odpirata vprašanja družbene stigmatiziranosti. Umska zaostalost je predstavljena na način, ki je razumljiv in se dotakne – Simpl, ki je na razvojni ravni triletnika, zastavlja zelo enostavna, otroška vprašanja, ki se na prvo žogo 'odraslim' zdijo smešna, morda tudi nesmiselna, a kaj, ko odgovor nanje ni enostaven. Tudi razmišljanje, da je plišastemu zajcu Zajku bolje iztakniti oči, da ne bo videl dogajanja v psihiatrični bolnišnici in da ne bo mogel jokati, vzbuja čustva, ki bralca ne bodo pustila hladnega.  

Knjiga je prejela znak za kakovost otroških in mladinskih knjig ZLATA HRUŠKA.

 

EU podpora

Prevod: Mojca Medvedšek
Kategorije: Tretje triletje OŠ, Srednješolci
Poreklo: Francija
Zvrst knjige: Roman
Priporočena starost: 14+
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 192 strani
Dimenzije: 155 mm x 235 mm x 15 mm
ISBN 13: 9789612721152
Datum izdaje: april 2013

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam