Sokolje oko

Hilas se po izbruhu vulkana na Talakriji, ki je prekril nebo in zakril sonce, izkrca na Keftiuju, kjer vladajo povsem zimske razmere. Kmalu ugotovi, da po njem pustoši tudi bolezen. Vseeno se odloči poiskati Piro in prijateljico levčico. Načrte mu spet poskušajo prekrižati Vrani, ki prav tako pripljujejo na Keftiu. Vodi jih krvi željni Telamon, ki ve tudi tisto, česar se Hilas ne zaveda – da je v zmedi po izbruhu vulkana bodalo vzela Pira. Zato jo Vrani želijo najti. Pira bodalo skrije v palačo, ki zdaj ni več materina, saj je Visoko svečenico pobrala kuga. Hilas najde Piro, ki jo spremlja Ika, sokolja samica. Skupaj z levčico se borijo proti napadu Vranov, v veliko pomoč jim je poznavanje palače, kjer je Pira odraščala. Boj Hilasa in Pire z Vrani pa ni le bolj za njuno življenje ali smrt, pač pa tudi boj za obstoj otoka. Pira se zaveda, da mora pregnati zimo, da bo otok ponovno zaživel, izvesti mora Misterij in nazaj pripeljati Sonce.

Božanstva in bojevniki je nova zbirka avtorice zbirke o bratu Volku, ki se tokrat dogaja v bronasti dobi v Sredozemlju: v času plemenskih poglavarjev, bojnih vozov, bronastega orožja in starodavnih čarovniških urokov. Paverjeva tudi v tej zbirki z različnih perspektiv vešče prikazuje človeka in naravo. Zgodba o Hilasu in Piri se dogaja pred tri tisoč petsto leti v obdobju, ki ga danes imenujemo bronasta doba in sicer v deželi, ki jo imenujemo stara Grčija. O Grčiji v bronasti dobi ne vemo toliko kot o poznejših obdobjih, saj je ostalo le malo pisnih virov. Vendar pa le poznamo nekatere podatke o izjemnih kulturah, ki sta cveteli v tem obdobju in ki jima rečemo mikenska in minojska kultura. Otok Kreta in morda izginuli otok kot večno iskana Atlantica bi lahko bili Hilasova domovina. Takšen je svet v zbirki Božanstva in bojevniki. In prav nič primitivnega ni v prikazu junakov v novi zbirki: so ročno spretni, socialno kompleksni in duhovno sofisticirani. Z natančnim opisom njihovega življenja, oblačenja, prehrane in običajev jih tesno poveže z okoljem, z naravo, tokrat s sredozemskim svetom.

Prevod: Nataša Grom
Kategorije: Tretje triletje OŠ, Srednješolci
Poreklo: Velika Britanija
Zvrst knjige: Roman
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 280 strani
Dimenzije: 140 mm x 205 mm x 25 mm
ISBN 13: 9789612721664
Datum izdaje: november 2014

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam