Travnati grad
Print Facebook Karen Viggers

Travnati grad

Vsebina

V knjigi se prepletata dve zgodbi. Junakinja prve je študentka Abby, ki dela doktorat iz življenja kengurujev. Z njimi v nacionalnem parku preživi veliko časa, prija ji samotnost, saj ji je materina smrt v zgodnjih najstniških letih pustila neizbrisen pečat in se z njo še ni uspela pomiriti. Pri svojem delu spozna novinarja Camerona. Čeprav ta izhaja iz melbournske visoke družbe, pa si želi iti svojo pot in se zaljubi v Abby. Njuno nežno ljubezensko zgodbo viharijo dogodki v zvezi z Abbynino družino in smrtjo njene matere, in šele ko slednjo v grozljivi noči podoživi, lahko s Cameronom svobodno zaživi.

Zgodba, ki se prepleta z Abbyino, pa pripoveduje o Daphne, ženski v pozni starosti, ki jo Abby spozna v nacionalnem parku. Daphne je mladost preživela na kmetiji, ki je stala na področju sedanjega parka. Kmetijo jima je z možem vlada vzela zaradi načrtovanega vesoljskega programa in ju preselila v predmestje Canberre. Sesul se jima je svet in mož Doug je umrl nepojasnjene smrti. Daphne se vrača v preteklost in želi ugotoviti, kaj se je zgodilo z njim, po drugi strani pa jo bremeni krivda do aboriginov, katerih zemljo so naselili njeni predniki. Med Daphne in Abby se razvije nežno prijateljstvo in druga drugi pomagata osvoboditi se iz prijema preteklosti.

 

O delu

Avtorica Karen Viggers področja Canberre kot prizorišča svoje knjige ni izbrala naključno. Tudi sama je tamkaj študirala naravoslovje in se družila s kenguruji, očaralo jo je pogorje Brindabella Range. V roman je vključila tudi zelo pomembni vprašanji, s katerimi se sooča sodobna avstralska družba: kako omejiti pretirano razmnoževanje kengurujev in vprašanje krivde do aboriginov. Roman odlikujejo izjemni opisi narave, naravoslovna izobrazba avtorice se kaže ne samo v ekološko obarvani problematiki, pač pa tudi v vernem prikazu avstralskih rastlinskih in živalskih vrst, ki seveda delajo preglavice prevajalcem.

Roman Travnati grad je pripoved o ljubezni, odpuščanju in sprejemanju neizogibnega. Iz njega bralec razbere, da imamo moč učiti se in rasti iz preteklosti. In pa, kot je razbrati tudi iz drugih knjig zbirke Srebrne niti, da s složnostjo in komunikacijo med generacijami lahko bogatimo svoje življenje.

Prevod: Nataša Grom
Kategorije: Leposlovje za odrasle
Poreklo: Avstralija
Zvrst knjige: Roman
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 479 strani
Dimenzije: 150 mm x 230 mm x 38 mm
ISBN 13: 9789612721589
Datum izdaje: avgust 2014

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam