Decembrska mišja priporočila

Facebook
Decembrska mišja priporočila

V temle času se na mišjem koncu kopičijo paketi in komajda odnašam nožice, da me ne zasujejo. Ni kaj, december je! In knjiga je najboljše darilo, to velja že dolga leta. Naj vam pomagam najti ravno pravo.

Če začnem pri najmlajših. Spomnim se časov mojega otroštva, ko otrok ni smel reči ne. Ubogat, to so nas učili! No, pa imamo izgorelosti in še kaj. Da bodo danes najmlajši vedeli, da je včasih pa čisto prav razmišljati s svojo glavo, je tu slikanica Lucy Rowland v prevodu Boštjana Gorenca Pižame, VITEZ REČE NE! Ampak vse naj ima svojo mero, včasih morajo imeti tudi starši prav. 

 

Vsekakor pa moramo odločen NE reči virusom. Zakaj so tile časi tako čudni in zakaj moramo nositi maske, pa razkuževati roke in se ne objemati izven družine, najmlajšim najlažje razložimo s knjigo NE LIŽI TE KNJIGE! avstralskega avtorja Idana Ben-Baraka. Knjiga je bila nagrajena kot najboljša poučna knjiga za otroke v Sloveniji in nagrado si povsem zasluži. Kjer jo v družini vzamejo v roke, je dolgo ne spustijo in predšolski otroci potem natančno vedo, kaj so virusi in bakterije. 

Pa še eno slikanico za predšolske priporočam: POSLUH, JAZBEC GRE! Nine Mav Hrovat in Kristine Krhin. Jazbečeve pevske vaje se bodo gotovo izkazale kot zabaven element glasnega branja. Na svoj račun bodo prišli tudi otroci, ki jim je lažje brati v svojem maternem jeziku – bosanščini, angleščini, albanščini ali ruščini, saj je besedilo prevedeno v omenjene štiri jezike. Bogato ilustrirano slikanico odlikuje dinamično in humorno dogajanje. 

Za malo starejše, tiste, ki že sami berejo in so ponosni, da berejo prave knjige, imajo pa raje veeeeeeeliko več ilustracij kot besedila, tale miš priporoča avstralsko svetovno uspešnico 13-NADSTROPNA HIŠICA NA DREVESU Andyja Griffithsa in Terryja Dentona.  Opisuje najneverjetnejšo drevesno hišico na svetu in kaj se dogaja tam. V njej najdete stezo za kegljanje, prosojen plavalni bazen, akvarij, napolnjen z ljudožerskimi morskimi psi, orjaški katapult, skriven podzemni laboratorij in aparat za sladke penice, ki vam je ves čas za petami in vam jih strelja v usta, kadarkoli ste lačni. Izjemno zabavna knjiga, ki jo je tale miš iskala leta in leta po vsem svetu. Pa jo je našla! In prav zavida Andyju in Terryju, ker lahko splezata vanjo. 

Prve bralce pravih knjig prepričajte tudi, da se lotijo knjige ZVEZEK IN BREZVEZEK Nataše Konc Lorenzutti in ilustratorke Tanje Komadina. Glavna junakinja je članica velike, pisane družine, v kateri se vedno kaj zanimivega in smešnega dogaja. Knjigo, razdeljeno na kratka poglavja, odlikujejo dinamičnost, posluh za otroke, njihovo razmišljanje in delovanje ter odličen smisel za humor. 

Tale miš ima zelo rada Avstralijo in knjige, ki prihajajo od tam. Kakšno leto, dve starejši, tam nekje dvanajstletniki, bodo z zanimanjem prebrali zgodbo o Ludu, ki hoče, da svet postane dober – v knjigi DOBROTA NI SIROTA našega starega znanca, ki ima rad Slovenijo, Morrisa Gleitzmana. Ludo opazuje politiko in je kritik očeta, novoizvoljenega poslanca v parlamentu. Pri tem se zaplete v dramatična dogajanja, se sreča s korupcijo in nenazadnje z okoljskim vprašanjem, povezanim s kenguruji, ki pesti sodobno Avstralijo (kar lahko apliciramo na slovensko vprašanje varstva volkov in medvedov). Knjiga, o kateri se lahko v družini veliko pogovarja in otrokom razjasni pojme okrog politike, okoljevarstva in tega, da tisti tam zgoraj, ki vladajo, še zdaleč niso dobri. No, kdo je že, a so žal bolj redko posejani, tako pravijo moje mišje izkušnje. 

Kaj pa srednješolci, ki bi radi brali še kaj drugega kot obvezno branje? Zagotovo bodo z zanimanjem prebrali, kako je v srednji šoli z alternativnimi ukrepi – v knjigi ALTERNATIVNI UKREP Tanje Mastnak. Zgodba o mladostnici, ki zna razmišljati z lastno glavo in na prvo mesto postavlja tiste vrednote, do katerih se je dokopala sama, je tudi zgodba o mladostniškem uporništvu. Na uho pa staršem povem, da pripoveduje, kako lahko mladi in starejši najdejo skupen jezik in da se lahko učijo drug od drugega. 

Čisto na koncu pa še knjiga, ki je letos navdušila tole miš in je za čisto odrasle – POSLEDNJI VARUH OTOKA ELLIS francoske pisateljice Gaëlle Josse. Skozi imigracijski center na otoku Ellis pred New Yorkom so hodili naši pradedje v novi svet, skoraj vsakdo od nas ima koga, ki se je tja podal za kruhom. Direktorju centra se v zadnjih dneh, ko ga zapirajo, vračajo spomini: o pokojni ženi Liz, o Nelli, izseljenki s Sardinije z nenavadno preteklostjo, ter o drugih usodnih, romantičnih in tudi tragičnih dogodkih. Kdor ceni dobro branje, naj knjigo vzame v roke. Ne bo mu žal. 

Do naslednjič,

vaša Miš

 

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam