-10% popusta v času sejma. Vpišite kodo KNJIZNISEJEM10
Julija med besedami
Print Facebook Petra Dvořáková

Julija med besedami

Desetletna Julija se skupaj s sestrico Elo in očkom preseli iz mesta na vas. Mamica, ki ima težave z odvisnostjo od alkohola, namreč ne zmore vseh pritiskov, ki jih prinaša družinsko življenje in življenje nasploh. Očka se zbliža z drugo žensko, ki s svojima sinovoma živi na podeželju, in jo Julija kliče 'teta'. Vsi skupaj postanejo nova, malce drugačna družina. A to seveda ni vse. Življenje na podeželju ima svoje prednosti in tudi slabosti, predvsem pa je drugačno od življenja v mestu, glede nekaterih stvari celo radikalno drugačno. Julija se mora tako privaditi na marsikatero spremembo, na nove prijatelje, nova pravila, novo okolje, potem pa so tu še besede, te premetenke, ki znajo včasih biti prav nagajive.

O delu

Gre za prvoosebno pripoved, glavna pripovedovalka je Julija, tako da bralec doživlja pripoved skozi otroške oči in se sreča z razlagami številnih »težkih« besed, kot so ločitev, odvisnost, spletno nadlegovanje, otroci s posebnimi potrebami idr., pa tudi malo manj težkih besed, kot so kreditna kartica, depilacija, kolerabica ipd. Julija bralcem pomaga, da spoznajo te besede prek prikupnih in jasno razumljivih razlag, ki so domiselno vpletene v poglavja in njihove posamezne pripetljaje. Bralci se seznanijo tudi z Mehkohrušnikom, posebnim zvezkom, kamor se zapisujejo različne koristne stvari, včasih pa tudi kakšne neumnosti. Avtorica s pomočjo Julije in njene pripovedi bralce na spontan način vodi k razmisleku o pomenu in uporabi besed in o pomembnih življenjskih vprašanjih.

Knjiga je prejela znak za kakovost otroških in mladinskih knjig ZLATA HRUŠKA.

Oglejte si tudi zapis na priporočilnici Bralne značke, ki ponuja spodbude za (nadaljnje) branje.

 

Ilustrator: Tanja Komadina
Prevod: Diana Pungeršič
Kategorije: Drugo triletje OŠ, Tretje triletje OŠ
Poreklo: Češka
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 144 strani
Dimenzije: 135 mm x 195 mm x 10 mm
ISBN 13: 9789612722081
Datum izdaje: marec 2016

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam