Pesmi in leta - Poems and Years
Print Facebook Tone Pavček

Pesmi in leta - Poems and Years

34,95 EUR (trda vezava)
Na zalogi
V košarico
Poštnina je brezplačna

Jubilejna in prenovljena izdaja je posvečena pesnikovi 90. obletnici rojstva, hkrati pa obeležujemo tudi 10 letnico prve izdaje. Izbor pesmi je namreč uredil Pavček sam in sledijo toku njegovega življenja, zbirka pa je prvič izšla ob avtorjevi 80-letnici.

Novo podobo ji je ustvarila mlada ilustratorka, ki ima Dolenjsko v krvi, tako kot jo je imel Pavček. Uspelo ji je združiti sodoben likovni pristop s klasično lirično mehkobo, tako značilno za Pavčkove pesmi.

Knjigo Pesmi in leta sestavljajo štirje razdelki. Prvi razdelek pripoveduje o zemlji. Pisec spremne besede Peter Kolšek pravi, da je zemlja pri Pavčku »duhovna substanca, v kateri so zajeti narava, lepota, občutek za dobro in občutek za smrt, tudi določena metafizika vernega pogana, kakor se imenuje sam – a hkrati je njegova zemlja tudi najbolj neposredna fizika: njegova rojstna pokrajina Dolenjska, kjer je bil doma in od koder izvira pesnikov temeljni občutek rodovne in nacionalne določenosti«. Druga dva razdelka govorita o ljubezni, kot je prikazana v zbirki Same pesmi o ljubezni, in minevanju. Po Kolškovih besedah izražajo prvi trije razdelki svetlost Pavčkovega opusa, medtem ko se četrti razdelek, Temna zarja, nanaša na njegove najtemnejše verze, ki so povezani s smrtjo njegovega sina in njega samega. 

Ilustrator: Marta Bartolj
Kategorije: Poezija, Večjezične knjige
Poreklo: Slovenija
Zvrst knjige: Poezija
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 192 strani
Dimenzije: 200 mm x 200 mm x 28 mm
ISBN 13: 9789612723118
Datum izdaje: september 2018

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam