Kaj priporoča Miš?

Facebook
Kaj priporoča Miš?

Kup mišjih knjig, kakopak! Težko je izbrati med njimi, a kakšna kar sama skoči v roke. In tokrat vam predstavljam nekaj teh.

Najmlajše moramo naučiti barvati ali stopiti čez črto, nikar jih ukalupiti! Zato je tu večkrat nagrajena slikanica Isabel Minhós Martins z ilustracijami Bernarda Pego de Carvalha NIHČE ČEZ ČRTO! Ob njej se z otrokom sprašujemo, kako je z izpolnjevanjem nesmiselnih ukazov (pa to ne leti na protikoronske ukrepe, kje pa, je že prav, da se ne družimo, da nosimo maske in se razkužujemo tako in drugače). Najmlajši se ob tej slikanici lahko igrajo skrivalnice in poiščejo lastnike odvrženih predmetov s konca knjige, predvsem pa se lahko pogovarjamo o tem, kako je, če kdo, recimo general, hoče biti glavni. Torej  nadvse aktualna tematika risanja črt kar tako brez smisla (hm … in podobnosti so zgolj naključne). 

Nadvse aktualna pa je tudi avstralska slikanica Kate in Jol Temple PROSTOR NA SKALI, ki dokazuje, kako lahko na stvari gledamo z različnih strani. Ob prvem branju tjulnji prišleka odganjajo in ju pošiljajo domov. Ko zgodbo preberemo do konca, nas knjižica povabi, da jo preberemo še z druge strani. Šele takrat se nam razkrije popolnoma nasprotna pripoved, v kateri se skriva vsa lepota te knjige. Pripoved o sočutju, sprejemanju in ljubezni do drugih bitij. Izviren, palindromski format slikanice bo pritegnil otroke, s svojim sporočilom pa slikanica bralce vseh starosti uči empatije in spodbuja pogovore o deljenju. 

Tale Miš, ki se slonov prav nič ne boji, priporoča tudi slikanico NE MISLI NA SLONA! Nine Mav Hrovat z ilustracijami Ivana Mitrevskega. Gre za igroknjigo, ki z barvitostjo, duhovitimi in nonsensnimi besednimi igrami pritegne najmlajše. Obravnava redko temo vsiljivih misli, pospremljena pa je tudi s strokovno spremno besedo. Slikanice o slonih so nadvse priljubljene!

Bralci, ki že berejo prave knjige, pa po moji mišji pameti ne smejo mimo zbirke Andyja Rileyja o  Edvinu Gizdalinu – prva knjiga ima naslov EDVIN GIZDALIN IN ZLOBNI CESAR. Edvin je radodaren vladar, ki svojemu ljudstvu razdaja čokoladne dobrote vseh vrst. Toda vsega lepega je enkrat konec. Edvin zapravi vso žepnino, kraljestvo je brez denarja in tedenskega sladkanja je konec. Kaj se zgodi po tem? Knjiga z malo besedila in veliko ilustracijami, ki puščajo domišljiji prosto pot. Da je knjiga o taki situaciji hudo aktualna, tejle Miši ni treba poudarjati, mar ne?

In če že sprašujemo, kaj nam prinaša prihodnost, naj se vsaj mladina seznani s tem, kaj se nam je      dogajalo v preteklosti, kako se zapravi državo, pa kaj se počne, ko so časi hudi. In da do tega        spoznanja pride na zanimiv in zabaven način, s humorjem. Zato je tu ZGODOVINA SLOVENIJE V  STRIPU Žige X. Gombača in Ivana Mitrevskega. Primerna za osnovnošolce, srednješolce pa mame in ate. Da se nasmejejo in zamislijo.

Tale Miš ne verjame tistim, ki pravijo, da najstniki ne berejo, o ne! Knjiga LUZERKA Mine Lystad bo zagotovo pritegnila s tematiko, kako postati priljubljen na spletu, na raznih čivkališčih in podobno, kako loviti všečke. In seveda, da čivkališča in všečki vendarle niso vse, kar v življenju šteje in da prinašajo tudi svoje pasti.

Za tiste, ki pa še vedo, da je naokrog nas narava in ki se morda kdaj tudi odpravijo tja (če se pa ne, naj vsaj berejo o tem!), pa je pustolovski roman zagrizenega jamarja Damijana Šinigoja KJER VETER SPI. Fant odpelje dekle, ki mu je všeč (da bi nanjo naredil vtis, kakopak) v jamo. Ne samo, da se tam izgubita, tu je še nepridiprav in kup nepredvidenih dogodkov. Eksotično (koliko krat pa sploh lahko beremo o jamah) in predvsem napeto! Ter seveda malo tudi romantično.

SODIŠČE Igorja Karlovška pa ni prav nič romantično. Ker je vse res! Pisatelj, odvetnik je v roman zapisal kruto resničnost, zgodbo, ki se je dejansko zgodila in ki ni doživela pravice. Koliko takšnih je med nami! Večplasten roman pripoveduje o slovenski tranzicijski in posttranzicijski stvarnosti, predvsem o tistih njenih segmentih, ki dnevno zapolnjujejo naše medije: delovanje sodstva, denacionalizacijska vprašanja, sistemska korupcija, bančne luknje. Knjiga, ki je ne berite pred spanjem. Ne samo, ker jo je zaradi 432 strani težko držati v rokah.

Tule je torej osem knjig, ki jih priporoča Miš. Kar pa ne pomeni, da kakšne druge z nebesno modrim krogom na platnicah ni vredno vzeti v roke, kje pa!                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

                                                                                                                                                Vaša Miš

Ilustracija Ivana Mitrevskega iz slikanice Ne misli na slona! avtorice Nine Mav Hrovat.

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam