In cel boš, podoben otoku - bibliofilski izvod
Print Facebook Jože Snoj

In cel boš, podoben otoku - bibliofilski izvod

80,80 EUR (trda vezava)
Na zalogi
V košarico
Poštnina je brezplačna

Jože Snoj, ki je leta 2012 prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, je v antologijski pesniški zbirki z naslovom In cel boš, podoben otoku pripravil izbor pesmi iz svojega bogatega pesniškega opusa, ki obsega 13 pesniških zbirk.

Pričujoča antologija je pomembna in posebna iz dveh razlogov. Prvi je, da gre za prvi celovit Snojev avtorski izbor njegove poezije, saj je doslej izšel zgolj en izbor njegovih pesmi z naslovom Pesmi (1978), ki vsebuje le tekste iz avtorjevih prvih šestih zbirk. Nasprotno tokratna antologijska celota zajema izbrano Snojevo poezijo iz vseh njegovih 13 zbirk, kar konec koncev potrjuje tudi zavidljiv obseg celotne izdaje. Sto kronološko predstavljenih pesmi obenem tudi zelo nazorno kaže tako tematsko kot oblikovno sklenjen razvojni lok pesnikovega ustvarjanja ter potrjuje izjemno koherentnost njegovega opusa z individualno prepoznavno pesniško dikcijo.

Druga posebnost nove Snojeve zbirke je, da je tokratni avtorjev pesniški izbor preveden v angleščino, kar je nedvomno posebnost v Snojevem dosedanjem opusu, ki ni doživel še tako rekoč nobenih prevodov v tuje jezike in je zato posledično kljub svoji kvalitativni in kvantitativni teži tudi v tujini praktično neznan. Z izzivom prevajanja Snojeve poezije se je soočila uveljavljena in s Sovretovo nagrado nagrajena prevajalka dr. Nada Grošelj.

Dodatno dimenzijo zbirki daje tudi spremna beseda, ki je, čeprav s svojo strokovno zasnovo sledi zahtevam literarnovedne študije, eksplicitno osebna in intimna, saj jo je tako rekoč iz prve roke napisala pesnikova žena, slovenistka in literarna zgodovinarka dr. Malina Schmidt Snoj.

Pesmim na kožo risano likovno opremo knjige je prispeval Damijan Stepančič.

Bibliofilska izdaja pesniške zbirke vsebuje srebrno obrezo, žametni ščitni ovitek in certifikat, na katerem je zapisana zaporedna številka posameznega izvoda v omejeni nakladi 80-ih izvodov. Prav tako vsak izvod pesniške zbirke vsebuje podpis avtorja in ilustratorja Damijana Stepančiča, ki je Snojevo poezijo s stališča vizualne podobe pesniške zbirke samo še nadgradil. Ti posebni izvodi so spravljeni v lični beli škatli, zato je ta izdaja poleg ljubiteljev poezije primerna tudi za ljubitelje lepih knjig.

 

Izid knjige je finančno podprla Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Ilustrator: Damijan Stepančič
Kategorije: Poezija, Večjezične knjige
Poreklo: Slovenija
Zvrst knjige: Poezija
 
Vezava: trda vezava
Obseg: 400 strani
Dimenzije: 193 mm x 193 mm x 45 mm
ISBN 13: 9789612721367
Datum izdaje: marec 2014

Oglejte si tudi

Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam